Duma odlučuje o funkciji zamenika predsednika Saveta bezbednosti

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije u Moskvi
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je Državnoj dumi nacrt zakona kojim se u Savet bezbednosti Rusije uvodi mesto zamenika predsednika, navodi se u bazi podataka Donjeg doma ruskog Parlamenta.
„Nacrtom saveznog zakona predviđa se uvođenje funkcije zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, koji je jedan od stalnih članova Saveta bezbednosti Rusije, i određuje se postupak njegovog imenovanja i razrešenja“, stoji u obrazloženju.

Prema nacrtu zakona — zamenika predsednika Saveta bezbednosti imenuje i razrešava predsednik Rusije. Ovlašćenja zamenika predsednika Saveta bezbednosti takođe određuje predsednik.

Bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Medvedevu je, u suštini, ponuđeno mesto potpredsednika Rusije

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti, sekretar Saveta bezbednosti, stalni član Saveta bezbednosti i članovi Saveta bezbednosti mogu biti državljani Rusije koji nemaju državljanstvo nijedne strane države, niti dozvolu za boravak ili neki drugi dokument kojim se potvrđuje njihovo pravo na stalno prebivalište na teritoriji strane države, ističe se u nacrtu.

Dmitrij Medvedev objavio je u sredu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da cela Vlada podnosi ostavku, nakon čega je Putin uveo mesto zamenika predsednika Saveta bezbednosti i imenovao Medvedeva na tu funkciju.

Ruski predsednik ranije je izjavio da, ukoliko je potrebno da se za uvođenje nove funkcije u Savetu Bezbednosti promeni zakon — on je spreman da to učini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala