U Vladi dogovoreno da se preduzmu mere povodom zagađenja vazduha, ali ništa konkretno

© Sputnik / Ivana AntićMagla u Beogradu
Magla u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je na hitnom sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se preduzmu mere povodom zagađenog vazduha u više gradova u Srbiji, dok premijerka Ana Brnabić poručuje da nema mesta panici i da zagađenost nije drastično veća nego što je bila prethodnih godina.

Trivan je rekao da se na sastanku u Vladi razgovaralo o uzrocima zagađenja vazduha i merama koje treba da se preuzmu.

Na pitanje da li će biti preduzete kratkoročne mere kao što se radi u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, Trivan je odgovorio potvrdno.

Kaže da se, ipak, nije razgovaralo o konkretnim merama, ali da je napravljena grupa koja će predlagati rešenja.

Komentarišući objave da je Beograd među najzagađenijim gradovima na svetu, Trivan je rekao da to zavisi od metodologije.

„Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji, nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni“, istakao je ministar. 

Ministar ukazuje da su podaci o kvalitetu vazduha transparentni i da svi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da ih vide.

„Svako ko hoće da vidi podatak o zagađenosti, može videti na sajtu Agencije, i to je važno, jer ne treba da prenebregavate činjenicu da se informacije o kvalitetu ne kriju i svako ko hoće tumačenje može da ga dobije“, rekao je Trivan.

Najavio je da je dogovoreno da institucije građanima daju uputstva kako da se ponašaju u slučaju zagađenja.

© Sputnik / Ivana AntićMagla u Beogradu sa mirisom smoga
U Vladi dogovoreno da se preduzmu mere povodom zagađenja vazduha, ali ništa konkretno - Sputnik Srbija
Magla u Beogradu sa mirisom smoga

Nema mesta panici

Premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da nema mesta panici zbog zagađenog vazduha i navodi da ono nije drastično veće nego prethodnih godina, a što je novinarima predočila nakon sastanka.

Brnabićeva je novinarima na otvaranju Nacionalne akademije za javnu upravu kazala da se na sastanku u Vladi Srbije danas razgovaralo o tome da se oformi radna grupa koja će se baviti koordinacijom ministarstava, kao i planiranjem aktivnosti za smanjenje zagađenja.

„Nema mesta za paniku. Institut za javno zdravlje Batut je izdao saopštenje u kojem piše da ne postoji veći broj obolelih ove godine u ovom periodu nego do sada, a ni zagađenje nije značajno veće nego što je u zimskim mesecima poslednjih godina“, kazala je Brnabićeva.

Premijerka je dodala da je zagađenje nešto veće zbog vremenskih prilika, odnosno zbog magle i zbog toga što nema snega i vetra, a grejna je sezona i povećan je intenzitet saobraćaja.

„Ključni problemi za zagađenje vazduha su individualna ložišta. Širom Srbije 60 odsto korisnika nije priključeno na centralni sistem grejanja, greju se od mazuta, preko uglja, svakako drva, ali generalno ljudi lože sve i svašta, i to je poseban problem“, kazala je premijerka, dodajući da će se ubuduće davati i podsticaji za priključenje na centralni sistem grejanja.

© Tanjug / Sava RadovanovićPremijerka Srbije Ana Brnabić sazvala je za danas hitan sastanak u vezi sa kvalitetom vazduha i merama koje se preduzimaju po tom pitanju.
U Vladi dogovoreno da se preduzmu mere povodom zagađenja vazduha, ali ništa konkretno - Sputnik Srbija
Premijerka Srbije Ana Brnabić sazvala je za danas hitan sastanak u vezi sa kvalitetom vazduha i merama koje se preduzimaju po tom pitanju.

Brnabićeva je dodala da je problem i pojačan saobraćaj, i u tom smislu je navela da samo u Beogradu ima otprilike 80.000 vozila više na ulicama, nego pre pet ili šest godina.

„Tu možemo da zabranimo ’Euro 3‘ motore, a pričali smo i o tome da pooštrimo prilikom registracije kontrolu emisije izduvnih gasova“, kazala je premijerka.

Kako je navela, sve to zahtevaće dodatne troškove građanima, dok je smanjenje emisije štetnih gasova ocenila kao kompleksan problem.

Premijerka je kazala i da nije zadovoljna načinom na koji je Ministarstvo za zaštitu životne sredine pristupilo ovom problemu, navodeći da građani nisu imali dovoljno informacija o tome kakvo je trenutno stanje, ali ni u poređenju sa prethodnim godinama, pa ni o tome šta se planira.

Ona tvrdi da je prethodnih godina dosta rađeno na gasifikaciji, te da je uloženo mnogo u unapređenje zaštite životne sredine, najviše u rudarstvo i energetiku.

„Menjali smo i kotlove da ne bude grejanja na čvrsta goriva, a poslednje tri godine opredelili smo značajna finansijska sredstva za projekte pošumljavanja“, navela je Brnabićeva, a prenosi Tanjug.

Upitana da li su određeni rokovi za sprovođenje mera koje će smanjiti zagađenje vazduha, Brnabićeva je kazala da rokovi ne postoje i da država već godinama radi na svemu tome, kao i da će se tako nastaviti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala