Tramp i Erdogan razgovarali o Libiji

© REUTERS / Kevin LamarquePredsednici Turske i SAD Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp tokom konferencije za medije u Vašingtonu
Predsednici Turske i SAD Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp tokom konferencije za medije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Turske Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u Libiji, kao i o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, saopštila je administracija turskog lidera.
„Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Tokom razgovora razmatrani su bilateralni odnosi, kao i aktuelna situacija u Libiji i dešavanja u regionu“, navodi se u saopštenju.

U ponedeljak su u Moskvi održani međulibijski pregovori, na kojima su učestvovali predstavnici Rusije i Turske. Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar napustio je Moskvu, ne potpisavši sporazum o prekidu vatre sa predstavnicima Vlade u Tripoliju na čelu sa Fajezom Saradžom. Ministar spoljnih poslova libijske Vlade nacionalnog sporazuma Muhamed el Taher Sijala saopštio je za Sputnjik da je delegacija Vlade potpisala sporazum, a zatim otišla u Istanbul.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat protiv militanata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala