Šta su najveći izazovi za budućeg ruskog premijera

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDirektor Federalne poreske službe i kandidat za premijera Rusije Mihail Mišustin na zasedanju Saveta Federacije
Direktor Federalne poreske službe i kandidat za premijera Rusije Mihail Mišustin na zasedanju Saveta Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Federalne poreske službe Rusije Mihail Mišustin pozvan je na mesto predsednika vlade zemlje kao „tehnički“ premijer, kako bi izradio Ustavne amandmane i realizovao nacionalne projekte, a ne za ispoljavanje političkih ambicija, smatra politički analitičar Aleksandar Konjkov.

„Mislim da Mišustin uopšte može postati svojevrstan ’tehnički‘ premijer, što je kategorija koja je bila poznata u prva dva mandata predsednika Putina, odnosno takav premijer tipa (Mihaila) Fratkova ili (Viktora) Zupkova. Premijer koji nema političke ambicije, ali istovremeno ima konkretan, jasan zadatak, na čijoj će realizaciji raditi“, objasnio je Konjkov za Sputnjik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kandidat za novog premijera Mihail Mišustin na sastanku u Kremlju - Sputnik Srbija
Mihail Mišustin — kandidat za premijera Rusije

Među zadacima koji su Mišustinu i novoj vladi povereni, stručnjak je izdvojio dostizanje nacionalnih ciljeva i realizovanje nacionalnih projekata, kao i razvoj, razmatranje i usvajanje izmena na Ustav Rusije, koje je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio u obraćanju Saveznoj skupštini. Prema njegovim rečima — upravo ove izmene Ustava ukazuju na „privremeni“ karakter nove vlade.

Premijer Dmitrij Medvedev je 15. januara objavio predsedniku Vladimiru Putinu da cela Vlada podnosi ostavku. Pres-služba Kremlja kasnije je saopštila da je Putin za novog premijera predložio Mihaila Mišustina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala