Srpska televizija u Crnoj Gori ugrožena, jedini greh što prenosi emisije Sputnjika

© Sputnik / Aleksandar MilačićSputnjik studio
Sputnjik studio - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlast u Crnoj Gori čini sve da onemogući rad medija koji se bave zaštitom identiteta srpskog naroda, upozorio je direktor Srpske televizije u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović. Kako ističe — jedini greh ove televizije je što prenosi iformativne emisije Sputnjika.

Vuksanović, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog saveta, kaže za Sputnjik da vlast u Podgorici već duže vreme eliminiše sve projekte organizacija angažovanih na očuvanju srpskog identiteta, poput Srpske televizije, Srpskog radija, časopisa „Srpske novine“ i Srpske književne zadruge.

„Poslednje dve godine gotovo da nema izdvajanja sredstava za očuvanje srpskog identiteta, što je presedan. Od ukupne sume za manjinske grupacije, koja je za dve godine veća od tri miliona evra, srpski mediji dobili su manje od jedan odsto, iako mi (srpsko stanovništvo) u grupaciji kojima se dele ta sredstva činimo više od 60 odsto“, objašnjava Vuksanović.

Srpska televizija redovno emituje emisije Sputnjika

On smatra da je jedini greh konkretno Srpske televizije i razlog što su joj uskraćena sredstva — činjenica da je jedina radio-televizijska stanica u 29 NATO zemalja koja prenosi informativne emisije Sputnjika.

„NATO se zato preko aktuelne vlasti u Crnoj Gori direktno angažovao da što pre eliminiše srpske medije i na najžešćem udaru su televizija, radio i časopis Srpske novine, kao i Zadruga“, uveren je Vuksanović.

Prema rečima našeg sagovornika — informativne emisije Sputnjika, koje Srpska televizija u Crnoj Gori redovno preuzima u pet termina, izuzetno su slušane, a uprkos pritiscima, taj televizijski kanal nastavio je da ih prenosi.

Vuksanović dodaje i da bi srpski mediji u Crnoj Gori bili odavno ugašeni da nije bilo pomoći Vlade Republike Srbije.

Ipak, napominje direktor Srpske televizije, ta pomoć je bila jednokratna, i zato status srpskih medija u Crnoj Gori ostaje nesiguran. Nadu mu uliva obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će povesti računa o organizacijama u Crnoj Gori koje se bore za očuvanje identiteta srpskog naroda.

Galopirajuća diskriminacija Srba u Crnoj Gori

Vuksanović ukazuje da sve ostale nacionalne zajednice u Crnoj Gori, čak i one koje broje ispod jedan odsto stanovništva — i albanska, i bošnjačka, i hrvatska, imaju daleko veći i društveni i politički uticaj i mnogo su bolje tretirane nego srpske organizacije.

„Mi taj problem ne možemo da rešimo bez pomoći institucija Republike Srbije“, naglašava sagovornik Sputnjika, podsećajući i na problem statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vuksanović je uveren da pitanje ravnopravnosti srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama u skladu sa standardima Evrope i sveta treba rešavati, pre svega, u okviru bilateralnih odnosa institucija Srbije i Crne Gore.

„Ne tražimo ništa drugo, ne tražimo privilegovan status, nego ravnopravnost sa drugim nacionalnim zajednicama i da se zaštitimo od galopirajuće diskriminacije koja u Crnoj Gori iz dana u dan postaje sve teža i sve nepodnošljivija za srpski narod“, poručio je Momčilo Vuksanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala