Počinje treći „Rosi Fest“

© Foto : Rosi festKoncert Sinagogalnog ansambla iz Berlina i hora "Braća Baruh" iz Beograda
Koncert Sinagogalnog ansambla iz Berlina i hora Braća Baruh iz Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Treća edicija „Rosi festa“ održaće se od 25. do 28. januara 2020. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Festival će biti otvoren koncertom ansambla „Salomon Rosi“ iz Italije sa programom „Muzički cvetovi jevrejskog baroka“, a na tradicionalnom koncertu „Portreti i sećanja“, posvećenom žrtvama Holokausta, ove godine biće izvedeno delo Olivijea Mesijana „Kvartet za kraj vremena“ u režiji Ane Grigorović.

Tokom četiri dana, Festival će ugostiti vrsne domaće i strane umetnike koji će publici predstaviti raznovrstan muzički program. Sada već tradicionalno, „Rosi fest“ organizuje majstorski kurs za solo-pevače — nakon izuzetno uspešnog operskog majstorskog kursa pre dve godine, u ovoj ediciji ponovo će biti gost sopran Metropoliten opere, primadona Olga Makarina.

Takođe, ove godine publika će prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana — Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić), koja će držati majstorski kurs nemačkog lida.

Narodno pozorište u Beogradu - Sputnik Srbija
Krajem januara drugi „Rosi fest“

Značajan deo programa Festivala posvećen je obrazovanju i usmeravanju studenata i mladih profesionalaca, te će, pored koncerata, Festival obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikologa, doktorke Ane Stefanović i doktorke Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta.

Završno veče obeležiće koncert duhovne muzike „Davidovi psalmi“, čime će ujedno biti obeleženo i 140 godina od osnivanja najstarijeg jevrejskog hora na svetu, hora „Braća Baruh“, uz gošće solistkinje Olgu Makarinu (SAD), Alesandru di Đorđo (Srbija/Nemačka), Ajelet Koen (Izrael), a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora Festivala.

Misija Festivala je da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou, predstavlja relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranja novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i anonimnih donatora.

Ulaz na sve koncerte i predavanja je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta od 15. januara 2020. godine.

Detalje o programu i učesnicima festivala možete naći na našoj internet stranici — www.rossifest.org.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala