Plenković: U Srbiju ide najbolji hrvatski i evropski diplomata

© AP Photo / Olivier MatthysAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Parlamentu da imenovanje ambasadora u Srbiji nije političko pitanje, da je Beograd važan i da je ideja da se u hrvatsku Ambasadu u Srbiji pošalje jedan od najiskusnijih, kako je rekao, ne samo hrvatskih, već i evropskih diplomata.

Plenković je tokom „premijerskog sata“ odgovarao na pitanja poslanika, pa je, između ostalog, komentarisao i žalbe SDP-a zbog žurbe da ambasador u Srbiji bude imenovan pre stupanja Zorana Milanovića na dužnost. Plenković je rekao da ta procedura traje već mesecima.

„Koliko mi je poznato, reč je o jednom jedinom imenovanju, ideja je da (u Srbiju) pošaljemo jednog od najiskusnijih, ne samo hrvatskih, nego i evropskih diplomata — Hidu Biščevića", rekao je premijer.

To, istakao je, nije nikakvo političko pitanje, nikakva demonstracija poruka, nego normalna procedura, da nam mesto koje nam je politički bitno profunkcioniše, posebno kada smo ambasadora Gordana Bakotu iz Beograda poslali u Berlin.

Komentarišući buduću saradnju sa izabranim predsednikom Milanovićem, Plenković je objasnio da će sarađivati na temama na kojima premijer i predsednik imaju zajedničke nadležnosti.

Na pitanje poslanika opozicionog SDP-a Šaše Đujića šta misli kada govori o „tvrdoj kohabitaciji“, Plenković je rekao da se odnosi premijera i predsednika moraju posmatrati u jednom kontekstu.

„Ovaj put je većina birača odlučila ovako, ne možemo tu ništa, možemo poštovati izborne rezultate i sarađivati u skladu sa Ustavom i zakonom. Po našem političkom sistemu, ovlašćenja predsednika bitno su drugačija nego početkom 2000. godine. Svako će se držati svojih ovlašćenja i sarađivaćemo na temama na kojima imamo zajedničke nadležnosti“, odgovorio je Plenković Đujiću, a preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala