Nepriznati crnogorski mitropolit tvrdi: Carigradska patrijaršija će uskoro priznati CPC

Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo (Miraš Dedeić) izjavio je da bez CPC sa, kako je rekao, „svojom vekovnom imovinom“, Crna Gora nije potpuna država, kao i da je nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti u tom smislu ključna istorijska prekretnica.

Prema rečima Miraša Dedeića, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore, i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

„Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi do 1920. pravili nakon oslobođenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora ne bi postojala kao država“, rekao je on za Al Džaziru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nisu sjajni.

Miraš Dedeić kaže da se ove dve crkve u mnogo čemu razlikuju, a da je priznanje autokefalnosti CPC goruće pitanje.

Tvrdi da je CPC po svojoj prirodi, i prirodi jedinstva države i crkve u prošlosti, uvek bila autokefalna i da je u velikoj meri kroz istoriju bila priznata i od drugih.

Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišćansko negiranje najviše pogađa.

„Carigradski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu“, naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i verskim pitanjima ubuduće prilaze „hladne glave“, sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala