NATO nema rešenje za „Iskander M“: Čime će mu se onda suprotstaviti

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaLansiranje balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander M" sa poligona u Astrahanskoj oblasti
Lansiranje balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander M sa poligona u Astrahanskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO trenutno ne poseduje sredstva protivraketne odbrane koja bi mogla da se suprotstave ruskom sistemu „Iskander M“ zbog njegove pokretljivosti, malih dimenzija i mogućnosti da koristi dve vrste raketa — balističke i krstareće.

Uprkos tome, zvaničnici NATO-a izjavljuju da će odgovoriti na raspoređivanje ruskih sistema „Iskander M“, zbog rakete tipa 9M729 „Novator“, koje su SAD iskoristile kao izgovor za povlačenje iz istorijskog Dogovora o raketama srednjeg i kratkog dometa.

Ruski vojni eksperti ističu da su elementi PRO koji se trenutno nalaze u Evropi predviđeni za uništavanje velikih balističkih meta i nisu u stanju da se suprotstave sistemu „Iskander M“.

Prvo su bile američke rakete, pa onda „Iskander M“

„Oni pripremaju razmeštanje američkih raketa srednjeg dometa u Evropi. Za to pronalaze razloge i izgovore, pa kažu da je Rusija rasporedila svoje komplekse „Iskander-M“ . Ali, kao i obično, oni mešaju uzrok i posledicu. Činjenica je da je Rusija rasporedila svoj operativno-taktički kompleks kao odgovor na raspoređivanje sistema protivraketne odbrane od strane Amerikanaca u Rumuniji i Poljskoj. Unapred smo upozorili SAD i NATO da ćemo razmeštanjem ’Iskandera-M‘ odgovoriti na raspoređivanje tih sistema koji mogu da koriste krstareće rakete srednjeg dometa, zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. A sada NATO, zaboravljajući na tu važnu činjenicu, govori o tome da deluju kao odgovor na naše poteze. Ali toga se ne bojimo i nećemo ukloniti naše ’Iskandere‘ — oni štite naše nacionalne interese. Neka NATO traži razlog u sebi, a ne u Rusiji“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Iskander M"
NATO nema rešenje za „Iskander M“: Čime će mu se onda suprotstaviti - Sputnik Srbija
Raketni sistem "Iskander M"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će Alijansa do kraja godine reagovati na raspoređivanje ruskih sistema „Iskander“ opremljenih raketama 9M729, NATO klasifikacije SSC-8. Kako je pojasnio — reakcija će podrazumevati rad na sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane, konvencionalnom oružju, povećanju borbene gotovosti i produženju vremena za upozoravanje.

Čime će se NATO suprotstaviti „Iskanderima“

Vertikalni lansirni sistem MK-41 je deo američkog sistema za protivraketnu odbranu „Egis ašor“, koji je postavljen u Evropi, a planirano je da ti sistemi budu raspoređeni i u Pacifiku.

Ako je NATO, kako Stoltenberg uverava, spreman da se suprotstavi „Novatorima“ sa nekim sistemima protivraketne odbrane, tada se može govoriti o starim sistemima „Patriot“ i „Egis ašor“, smatraju ruski eksperti. U kontekstu Stoltenbergove izjave, verovatno će se raditi o modernizaciji sistema protivraketne odbrane „Egis“.

CC0 / Kenneth Moll / Flickr / Lansiranje rakete "Tomahavk" sa američke raketne krstarice "Kejp Sent Džordž"
NATO nema rešenje za „Iskander M“: Čime će mu se onda suprotstaviti - Sputnik Srbija
Lansiranje rakete "Tomahavk" sa američke raketne krstarice "Kejp Sent Džordž"

Stoltenberg uverava da NATO ne namerava da rasporedi nove nuklearne rakete na tlu Evrope, ali povlačenje SAD iz Sporazuma o raketama im zapravo otvara tu mogućnost. Poslednjih godina Amerikanci razvijaju taktiku za brzi globalni napad, a akcenat je bio na krstarećim raketama tipa „Tomahavk“, koje takođe biti opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Ruski eksperti ukazuju i na to da Amerikanci mogu da rasporede balističke rakete srednjeg dometa protiv Rusije, ali da će istovremeno morati da se „pokriju“ sistemima protivraketne odbrane. Ipak, problem Amerikanaca je taj što oni nemaju efikasne sisteme protivraketne odbrane kojima bi mogli da pokriju svoje saveznike u Evropi.

Zanimljivo je da raketu „Novator“, koje se NATO toliko plaši, ruska vojska još nije dobila, i da se danas govori samo o njenom testiranju i prototipima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala