MMF preporučio Vladi Srbije da smanji broj v. d. direktora

© REUTERS / Yuri GripasZgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu
Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa potvrdio je da je MMF preporučio srpskoj Vladi da smanji broj direktora javnih preduzeća u v. d. statusu.

Sa tom preporukom saglasni su i Svetska banka i Fiskalni savet. Zorana Mihajlović očekuje da će nova vlada, posle parlamentarnih izbora, preporuku uvrstiti u svoj rad, prenosi RTS.

„MMF je naglasio važnost poboljšanja korporativnog upravljanja i upravljanja državnim preduzećima u Srbiji. U tom kontekstu, preporučili smo vlastima da smanje preterano oslanjanje na vršioce dužnosti direktora", naveo je Sebastijan Sosa za Tanjug.

Sosa je rekao da je preporuka Vladi da u taj proces krene odmah, ali, ističe, da u okviru preporuke nije bilo reči o nekom posebnom vremenskom okviru do kada to treba obaviti.

Ta preporuka usmerena je na jačanje upravljanja u državnim i javnim preduzećima, a takođe će osigurati da postupci izbora direktora budu u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, zaključio je Sosa. 

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović kaže da je ta institucija saglasna sa preporukom MMF-a.

„Na čelu dve trećine javnih preduzeća u Srbiji su vršioci dužnosti direktora, a njihov izbor na osnovu javnog konkursa pozitivno bi uticao ne samo na poslovanje tih preduzeća, nego na ukupnu srpsku ekonomiju“, kaže Šestović.

Ukazao je da je to jedno od najbitnijih pitanja za Vladu Srbije, zato što javna preduzeća čiji je osnivač Republika čine oko 20 odsto srpske ekonomije.

Objašnjava da v. d. status sprečava donošenje dugoročnih odluka za ta preduzeća, usvajanje razvojnih planova i otpočinjanje ozbiljnijih investicionih projekata.

„Naša preporuka je da se u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima raspišu javni konkursi za menadžment u svim javnim preduzećima gde je taj proces ostao nezavršen“, rekao je Šestović. 

Za predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića preporuke MMF-a su očekivane i prirodne.

„Ne samo da treba ići na stalni izbor direktora, već taj proces treba da bude otvoren i transparentan, a glavni kriterijumi u izboru treba da budu profesionalni kvaliteti novog upravljačkog tima“, kaže Petrović.

Mihajlović: Nova vlada treba da smanji broj v. d. direktora

Potpredsednica Vlade i predsednica Vladine kadrovske komisije Zorana Mihajlović očekuje da će nova vlada, koja će biti formirana posle prolećnih izbora, u svoj rad uvrstiti preporuku o smanjenju broja vršilaca dužnosti direktora.

„Preporuka o smanjenju broja vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova u Srbiji svakako jeste na mestu. Ali kako se nalazimo u izbornoj godini, od nove vlade Srbije, koja će biti formirana posle parlamentarnih izbora, očekujem da ovu preporuku uvrsti u svoj rad“, rekla je Mihajlovićeva.

Veruje, kaže, da će ova preporuka o smanjenju vršioca dužnosti direktora naći svoje mesto i u najavljenoj reformi javnih preduzeća u Srbiji.

Kako se navodi — stanje iz oktobra 2019. godine pokazalo je da je evidentirano čak 20 direktora u v. d. statusu, od ukupno 37 preduzeća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala