Meloun u štabu košarkaške reprezentacije Srbije — pun pogodak

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANMeloun
Meloun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa Melounom na mestu savetnika u štabu košarkaške reprezentacije Srbije napravljen je pun pogodak i stvari su postavljene na svoje mesto, smatra specijalista za košarku, novinar Aleksandar Miletić.

Košarkaški savez Srbije (KSS) je ozvaničio da će se Majkl Meloun, trener Denver Nagetsa, gde briljira naš centar Nikola Jokić, odmah po završetku plej-ofa u NBA priključiti stručnom štabu naše reprezentacije.

Srbija će, tako, na svojoj klupi tokom kvalifikacionog turnira za odlazak na Olimpijske igre u Tokio, imati dve NBA trenerske zvezde na klupi, pošto je pomoćni trener Sakramento Kingsa Igor Kokoškov krajem novembra prošle godine imenovan za novog selektora naše košarkaške reprezentacije.

Meloun u košarkaškoj reprezentaciji Srbije — realnost

Vest o Melounu kao pojačanju prvo je iznenadila, a onda i izazvala zapitanost — da li je to Srbija, koja je uvek bila velesila, ne samo u proizvodnji izuzetnih košarkaša, nego i trenera, došla u situaciju da ih uvozi.

© AFP 2023 / ANDY LYONSPošto su Sakramento i Denver dva najvažnija kluba za srpsku košarkašku reprezentaciju, dolaskom trenera Denvera Melouna stvari su postavljene na svoje mesto
Meloun u štabu košarkaške reprezentacije Srbije — pun pogodak - Sputnik Srbija
Pošto su Sakramento i Denver dva najvažnija kluba za srpsku košarkašku reprezentaciju, dolaskom trenera Denvera Melouna stvari su postavljene na svoje mesto

Za sportskog komentatora lista „Politika“ Miletića dolazak Melouna je samo logična posledica dešavanja u našoj košarci.

„Ako stvari postavimo realno, a to je da su Sakramento i Denver dva najvažnija kluba za našu reprezentaciju, a ne Partizan i Crvena zvezda, onda su stvari postavljene na svoje mesto. Imate u Sakramentu selektora Igora Kokoškova i dvojicu članova prve petorke, a u Denveru imate najboljeg centra na svetu i sada člana stručnog štaba“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Amerikanac po drugi put među Srbima

Za Sakramento, čiji je generalni menadžer naš proslavljeni Vlade Divac, izuzetne partije u kontinuitetu pružaju naši reprezentativci Nemanja Bjelica i Bogdan Bogdanović, kao što o Jokićevom angažmanu u Denveru ne treba posebno trošiti reči. Meloun će se, uostalom, po drugi put naći među Srbima, jer je u poseti Nikoli Jokiću i njegovoj porodici u Somboru bio tokom letnje NBA pauze u junu 2017. godine.

„Došao sam da bih pozdravio Nikolu i video kako je“, istakao je tada trener Denvera, dodavši da nije došao u kontrolu Jokićevog letnjeg programa.

„Tu sam samo da bismo se videli“, rekao je tada novopečeni savetnik selektora košarkaške reprezentacije Srbije.

Miletić smatra da je njegovim dovođenjem KSS poslao tri poruke:

„Jedna je da će Jokić sigurno igrati, druga je poruka svim igračima da se tu događa nešto važno i da ne bi trebalo da propuste šansu da budu deo toga, a treća je poruka koja se šalje rivalima. Mislim da je Meloun više priča za Tokio, iako je, naravno, neprocenjivo važno da se prvo plasiramo na OI, jer je nepisano pravilo da je nekada teže plasirati se na Olimpijadu, nego tamo osvojiti medalju, jer je sistem takmičenja takav“.

Sa Melounom do maksimuma od Jokića

Sagovornik Sputnjika posebno smatra važnim to što će Kokoškovu Meloun sigurno moći da pomogne u odnosu sa Jokićem, čije mogućnosti reprezentacija treba maksimalno da iskoristi.

Jokić ima ogromno poverenje u Melouna, koji je puno uradio za njegovu karijeru. Svaki NBA klub želi da ima detaljan uvid u to šta igrač koji nosi njegovu igru radi preko leta, i taj odnos kada je Meloun tu biće mnogo relaksiraniji nego što je bio ranije. Mislim da je to cela ideja, jer sa polugom zvanom Sakramento i Denver vi imate ne polovinu, nego 80 odsto reprezentacije, ako govorimo o kvalitetu“, ističe Miletić.

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMAN Kokoškovu će Meloun sigurno moći da pomogne u odnosu sa Jokićem čije mogućnosti reprezentacija treba maksimalno da iskoristi.
Meloun u štabu košarkaške reprezentacije Srbije — pun pogodak - Sputnik Srbija
Kokoškovu će Meloun sigurno moći da pomogne u odnosu sa Jokićem čije mogućnosti reprezentacija treba maksimalno da iskoristi.

On ne spori da Srbija ima najveću galeriju trenerskih velikana i da je oduvek stvarala velike trenere, kao što i sada u mlađim kategorijama ima odlične trenere, od Jovice Antonića, do Zorana Lukića. Smatra, međutim, da su sada drugačija vremena.

„Tokio je velika prekretnica za našu reprezentaciju. Saša Đorđević je za pet godina vođenja reprezentacije jako visoko postavio metu, jer je tri puta bio u finalu, jednom je bio četvrti, a jednom peti. To su zaista fantastični rezultati. Posle Saše Đorđevića, Kokoškov nema puno prostora. On mora da se osigura da će sada biti sve na svom mestu, da ćemo se kvalifikovati za Tokio i da ćemo u Tokiju napraviti dobar rezultat“, objašnjava sportski komentator lista „Politika“.
Olimpijada izazov i za trenera Denvera

On pretpostavlja da će se košarkaška reprezentacija Srbije kvalifikovati na Olimpijske igre i siguran je da Kokoškov gleda mnogo dalje od tih kvalifikacija, koje će biti održane u junu u Beogradu.

Sa Melounom u našem stručnom štabu, po oceni Miletića, naš tim u očima rivala izgleda drugačije i izaziva bojazan, jer se sada svi pitaju — šta će to još Srbija da uradi, kada se tako već sada naoružava, daleko pre kvalifikacija. On, uz to, napominje da uvek kada dođe do promene stručnog štaba — novi selektor mora da donese nešto novo i neku novu energiju, da bi probudio entuzijazam kod igrača, što u današnje vreme, sa ugovorima teškim i 100 miliona evra ili dolara, nije lako.

Na pitanje da li, ako se kvalifikujemo, očekuje da Meloun ode i u Japan sa našom reprezentacijom, Miletić kaže da pretpostavlja da će tako biti.

„I za Melouna, koji će biti savetnik selektora košarkaške reprezentacije Srbije, sa igračem koji nosi igru njegovog NBA kluba, kome je, takoreći, drugi otac, Olimpijske igre su, pretpostavljam, veliki izazov“, zaključio je sagovornik Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala