Britanski ambasador napustio Iran

© AFP 2023 / British Foreign OfficeAmbasador Veliek Britanije u Iranu Robert Maker
Ambasador Veliek Britanije u Iranu Robert Maker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Velike Britanije u Iranu Robert Maker napustio je Teheran, prenosi agencija Tasnim.

„Ambasador Velike Britanije napustio je iransku prestonicu“, objavila je agencija na svom nalogu na Tviteru.

​Ranije je saopšteno da Vlada Irana razmatra mogućnost proterivanja Makera u skladu sa međunarodnim zakonima nakon njegovog učešća na protestima u Teheranu.

Prema pisanju agencije Tasnim, Maker je 11. januara priveden na nekoliko sati zbog sumnje da je organizovao subotnje proteste u Teheranu i da je učestvovao u njima.

Akcija nekoliko stotina studenata kod zdanja Univerziteta „Amir Kabir“ u Teheranu, koji su se okupili da odaju poštu žrtvama pada ukrajinskog putničkog aviona, prerasla je u miting sa zahtevom za ostavkama i suđenjem odgovornima za katastrofu.

Navedeno je da su učesnici protesta demonstrativno pocepali portret iranskog generala Kasema Sulejmanija, koji je 3. januara ubijen u američkoj specijalnoj operaciji u oblasti bagdadskog aerodroma.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Arakči rekao je u vezi s tim događajem da je ambasador pušten 15 minuta nakon što je priveden.

Šef Forin ofisa Dominik Rab je okarakterisao privođenje ambasadora kao grubo kršenje međunarodnog prava. Potom je u Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor pozvan iranski ambasador u Lonodnu.

Sam abasador je tvrdio da nije učestvovao u protestima protiv valsti, veće da je želeo da oda poštu žrtvama avionske nesreće.

„Boing 737-800“ kompanije „Međunarodne avio-linije Ukrajine“ srušio se 8. januara odmah posle poletanja sa aerodroma u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade — državljana Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana.

Iranska armija je 11. januara priznala da je nenamerno oborila ukrajinski avion, prepoznavši ga kao „neprijateljski cilj“, odnosno kao krstareću raketu. Iran je naveo da je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi protivvazdušne odbrane bili u stanju pune borbene gotovosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala