Litija u Bijeljini: Bogomolje su poslednji bedem odbrane srpskog identiteta u Crnoj Gori (video, foto)

© YouTube/Info Bijeljina / printscreenLitija i moleban u Bijeljini za Srbe i SPC u Crnoj Gori
Litija i moleban u Bijeljini za Srbe i SPC u Crnoj Gori  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini održan je moleban za spas srpskih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori.

Molebanu, koji je služio vladika zvorničko-tuzlanski Fotije, prisustvovao je veliki broj vernika, koji su, potom, i u litiji ulicama grada, podržali Srbe u Crnoj Gori.

Bijeljinci su se okupili uz verni narod Crne Gore. Molitvom iskazuju zajedništvo i podršku opstanku Srba i Srpske pravoslavne crkve na tom prostoru. Poručuju da ne sme biti podela među Srbima, niti Srbi smeju pristajati na to, prenela je RTRS.

„Ne postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, kosovski Srbi, mi smo jedan narod“, ističe Miodrag Stevanović, predsednik Boračke organizacije Grada Bijeljina.

Bogomolje su poslednji bedem odbrane srpskog identiteta naroda u Crnoj Gori, što pokazuje i masovnost protesta.

„Vaseljenske skupštine, nalik onim Njegoševim, sa Lovćena, iz vremena vladike Danila, koje je opisao u ’Gorskom vijencu‘, slivaju se ne samo bogomoljama, nego i ulicama, trgovima crnogorskih gradova i to je čudo — šta se tamo desilo. Narod je došao do spoznaje da je napadnuto samo srce njegovo“, kaže Drago Mirković.

Srpski narod i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ugroženi su zbog novog Zakona o slobodi veroispovesti koji omogućava oduzimanje svetinja. Jedinstvo nam je danas najpotrebnije, poručio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

„Po tom zakonu treba da se oduzmu svi objekti stariji od 1918. godine u Crnoj Gori, da postanu vlasništvo države Crne Gore, a stvarali su to naši ljudi koji su pre sto i više godina osećali sebe samo i isključivo Srbima“, dodaje episkop Fotije.

Srpski narod se kroz istoriju suočavao sa mnogim iskušenjima, ali ih je uvek uz Božiju pomoć i prevazilazio i pobeđivao sve nevolje, istaknuto je u Sabornom hramu u Bijeljini, uz molitve za vernike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i na Kosmetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala