Austrija: Regruti ipak neće polagati zakletvu u Mauthauzenu

© AFP 2023 / Alexander KleinAustrijski vojnici
Austrijski vojnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner otkazala je planirano polaganje zakletve regruta u bivšem koncentracionom logoru u Mauthauzenu, što je isplanirao njen prethodnik Mario Kunasek.

Kunasek je za 30. april zakazao polaganje zakletve regruta u ozloglašenom logoru, ali je ta njegova odluka izazvala burnu diskusiju u austrijskoj javnosti, iako je tu ideju obrazložio rečima da bi vojnici zbog simbolike trebalo da polože zakletvu na mestu na kom su se dogodili stravični zločini, ali da se prethodno upoznaju sa strahotama.

Naučni savet memorijalnog centra Mauthauzen preporučio je da se polaganje zakletve vojnika ne održi u Mauthauzenu, što je nova ministarka prihvatila, preneo je Tanjug.

Poslanica Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Sabine Šac rekla je da je problematično da vojnici polažu zakletvu u memorijalnom centru kojim se održava sećanje na zločine.

Predsednik Komiteta Mauthauzen Vili Mernji istakao je da je želja bivših interniraca i rodbine žrtava da na obeležavanju godišnjice oslobađanja logora ne učestvuje vojska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala