Alarmantno u Valjevu: Građani u opasnosti zbog zagađenosti, Beograd na petom mestu

© Sputnik / Jelena VučićevićPogled na beogradsko naselje Dorćol
Pogled na beogradsko naselje Dorćol - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnoviji podaci pokazuju da je indeks zagađenosti vazduha vrlo visok u Valjevu i Kosjeriću. U tim gradovima kvalitet vazduha je u kategoriji „vrlo nezdrav“, odnosno „nezdrav“. Beograd jutros peti najzagađeniji grad u svetu i prvi u Evropi, iza Sarajeva. Visoka zagađenost i u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu.

Najnoviji podaci sajta „Er vižual“, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, jutros svrstavaju Beograd na peti mesto najzagađenijih velikih gradova.

Ispred Beograda su samo azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi i Lahor.

To znači da je Beograd jutros najzagađeniji glavni grad u Evropi.

Indeks kvaliteta vazduha tokom jutra se pogoršava — od jutrošnjih 176, sada je 179. To znači da je vazduh „nezdrav“, pa se građanima ne preporučuje fizička aktivnost napolju, prenosi RTS.

Alarmantno u Valjevu

Situacija je jutros najkritičnija u Valjevu, koji je u ljubičastom, petom stepenu zagađenosti. Kvalitet vazduha u ovom gradu kvalifikuje se kao „vrlo nezdrav“, navodi sajt „Er vižual“.

Indeks kvaliteta vazduha u ovom gradu je 232, pa se građanima preporučuje da napolje na izlaze ako ne moraju.

Beograd se budi u smogu - Sputnik Srbija
Preporuka „Batuta“: Bez panike, smanjite boravak napolju ujutro i uveče

Poređenja radi, treći najzagađeniji veliki grad na svetu — Daka (Bangladeš) — jutros registruje indeks zagađenosti od 227.

I Kosjerić je jutros u vrhu po zagađenosti, pošto je indeks kvaliteta 193, uz vrlo visoku koncentraciju PM-2,5 čestica.

I podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore slično — vazduh je „jako zagađen“ u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.

Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala „Vaki“ koji meri zagađenost na globalnom nivou, a isto važi i za Novi Sad, Niš, Valjevo i Kosjerić.

Prema podacima tog portala, vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u „ljubičastoj zoni“ (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao „opasan po zdravlje“.

Kategorija „jako zagađen“ je, prema merenjima Agencije, najviši, peti stepen zagađenosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala