Vukosavljević: Zakon u Crnoj Gori posledica kolapsa zdravog razuma (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićMinistar kulture Vladan Vukosavljević na otvaranju 13. Kustendorfa
Ministar kulture Vladan Vukosavljević na otvaranju 13. Kustendorfa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada se logika našeg savremenog doba, koja govori o vlasničkim listovima, katastru i upisu, suoči sa osam vekova dugim trajanjem sakralnih objekata, sa jednom burnom i živom istorijom naroda i Crkve, onda dolazi do kolapsa logike i kolapsa zdravorazumskog principa rešavanja problema, kaže za Sputnjik ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

Tako srpski ministar komentariše Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, i dodaje da je Zakon donet na brzinu i trapavo.

Reakcija naroda na njega je mirna, staložena i dostojanstvena, i takva treba i da ostane. Verujem da će u Crnoj Gori prevladati zdrav razum i da će biti pronađeno jedno spretnije, realnije i razumnije rešenje“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima — crkve i manastiri, kao kulturno-istorijsko nasleđe naroda, svojim dugim istorijskim trajanjem rečito sami po sebi govore o pitanjima identiteta i pripadnosti, o tome ko ih je napravio i na koji način.

„U ovom istorijskom trenutku u administrativno-pravnom smislu došlo je do loših tonova i do pokušaja da se, na brzinu i uz improvizaciju, na način koji nije primeren složenosti situacije, rešava nešto što je, rekao bih, odavno rešeno samo po sebi“, rekao je Vukosavljević.

Zakon nepravedan prema SPC

„Kulturni prostor bilo kog naroda, ne samo ovde, u našem regionu, nego inače u svetu, podrazumeva onaj geografski prostor na kojem je neki narod tokom svog dugog istorijskog trajanja ostavio nesumnjive tragove svog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ti prostori vrlo često koegzistiraju i ta stvar je poznata kao jedan kulturno-istorijski obrazac“, naveo je Vukosavljević.

Natalija Poklonska - Sputnik Srbija
Poklonska za Sputnjik: Crnogorski zakon o slobodi veroisopovesti — otimačina i pljačka

Ministar smatra da je situacija u vezi sa imovinom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori „u svojoj osnovi jasna, jednostavna i praktično neporeciva“.

„Ja nisam stručnjak za delikatna pravna pitanja koja se tiču zakonodavstva Crne Gore, ali mi znamo da je država Crna Gora potpisala ugovore sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom verskom zajednicom, u kojima su pitanja o regulisanju međusobnih odnosa rešena na miran, dopušten i razuman način. Ovako može da se stekne utisak da je zbog različitih političkih okolnosti i napetosti došlo do određene nepravde prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prema Mitropoliji, i da nisu povučeni dobri i ohrabrujući potezi“, rekao je Vukosavljević.

Politika, međutim, kako je naveo, donosi svoje tamne, mutne tonove i improvizacije koje nisu uvek u korist stabilnih političkih odnosa.

„Ipak, imajući u vidu da je narod reagovao dostojanstveno, mirno i sa ubedljivim argumentima, verujem da će ta indukovana kriza biti rešena na zadovoljavajući način“, zaključio je Vukosavljević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala