Sulejmanijevo ubistvo — vrhunac protivpravnih dejstava Vašingtona

© REUTERS / WANA NEWS AGENCYČovek drži fotografiju ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija tokom slavlja zbog napada Irana na američke vojne baze u Iranu
Čovek drži fotografiju ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija tokom slavlja zbog napada Irana na američke vojne baze u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija predstavlja vrhunac protivpravnih dejstava Sjedinjenih Američkih Država, koje je izašlo van svih pravnih i ljudskih okvira, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Kulminacija protivpravnih dejstava Vašingtona bilo je ubistvo Kasema Sulejmanija, zvaničnog predstavnika iranskih vlasti, koji je bio u zvaničnoj poseti susednoj zemlji, u Iraku. I to, naravno, prevazilazi sve međunarodne pravne i prosto ljudske okvire“, naglasio je Lavrov.

On je rekao da je Moskva spremna da pomogne u izgradnji dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, ukoliko obe strane za to pokažu realan interes, ali da ne namerava da se meša u odnose te dve države.

„Ne nameravamo da se mešamo u odnose Sjedinjenih Američkih Država i Irana, ako se pod mešanjem podrazumevaju neka fizička dejstva“, dodao je on.

Kriza u odnosima Irana i SAD

U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju na području međunarodnog aerodroma u Bagdadu u kojoj su ubijeni komandant elitne jedinice iranske vojske — specijalnih snaga „Kuds“ — general Kasem Sulejmani i zamenik komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis, za koje je Vašington smatrao da su uključeni u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu 31. decembra.

Američka administracija objasnila je da je Sulejmani ubijen jer je pripremao „neizbežne“ napade na američke ambasade. Predsednik Donald Tramp izjavio je da se radi o četiri konkretne ambasade u neimenovanim zemljama, iako šef Pentagona Mark Esper nije potvrdio njegovu izjavu.

Iran je kao odgovor na Sulejmanijevu likvidaciju 8. januara gađao vojne baze u Iraku, u kojima je raspoređen kontingent američke vojske. Prema podacima Vašingtona, niko od američkih građana nije povređen. Kao odgovor na taj napad, Sjedinjene Američke Države su u petak uvele sankcije za 17 iranskih rudarsko-metalurških kompanija, kao i za strane brodove uključene u kupovinu njihovih proizvoda. Sankcije su uvedene i osmorici visokih iranskih zvaničnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala