Srećna Srpska nova godina

© Sputnik / Predrag VasiljevićHram Svetog Save
Hram Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Srbije svečano su dočekali Srpsku novu godinu. Beograđani su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali tradicionalno uz vatromet ispred Hrama Svetog Save, dok su u ostalim gradovima organizovani koncerti na trgovima.

Okupljeni su vatromet snimali telefonima, a po hladnom vremenu „grejali“ su se kuvanim vinom.

Vatrometu je prethodio moleban koji je služio patrijarh srpski Irinej, zajedno sa sveštenstvom Hrama Svetog Save.

Skupom na Svetosavskom platou ujedno je pružena podrška srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima povodom nedavnog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Požarevljani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu oslobođenja uz Simfonijski orkestar, koji, uz klasične melodije, svira rok hitove i filmsku muziku.

Goste Vrnjačke Banje, koja je prošle godine imala rekordnih milion noćenja turista, zabavljaju Stefan Živojinović i Dragana Mirković, a u ponoć je ispaljen vatromet.

Surdulica već 11 godina za svoje građane organizuje doček. U 22 sata počeli su da sviraju trubači, a od 23 sata pevao je Saša Matić.

Posle vatrometa u ponoć, organizovano veselje će trajati do jedan sat.

Kragujevac je posle više godina imao organizovani doček Srpske nove godine, a pored lokalnih bendova nastupile su i „Neverne bebe“, prenosi RTS.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović naglašava da je za prvu rođenu bebu u novogodišnjoj noći lokalna samouprava obezbedila poklon čestitku u iznosu od 100.000 dinara.

Kruševljane je u zabavljao „Tropiko bend“.

U Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavljena je na čak 50 lokacija sa više od 200 umetnika iz 10 zemalja.

Pravoslavna Nova godina dočekana na Kosovu i u Republici Srpskoj

Program proslave Nove godine po julijanskom kalendaru na KiM počeo je prvo za najmlađe, kada je u podne organizovana „Ulica otvorenog srca“.

Priredba za najmlađe bila je propraćena izložbom igračaka i različitih rekvizita za mališane i njihove roditelje.

Osmeh na licu i radost dece videli su se i u Zvečanu, na trećoj po redu akademiji Udruženja roditelja „Podrži me“.

Tom udruženju koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije, uručena je novčana pomoć iz Republike Srpske za gradnju Dnevnog centra za 144 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

„Dosad smo utrošili 105.000 evra. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će njegov kabinet pomoći sa 51.000 evra“, kaže Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu I Metohiji.

On je dodao da je izvesno da će centar biti otvoren na Preobraženje, 19. avgusta.

Dolazak Srpske nove godine uz muzički program slavio se uz vatromet i nastupe muzičara u svim većim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Nova godina noćas je dočekana i u mnogim gradovima u Republici Srpskoj.

U Banjaluci je održan koncert u porti Hrama Hrista Spasitelja, a nastupili su ansambl „Veselin Masleša“, Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa „Iskon“. Tačno u ponoć počela je molitva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala