Masivne formacije pod Afrikom i Pacifikom, upozorenje na opasnost koja vreba iz zemljinog jezgra

CC0 / piksabej / Užarena lava
Užarena lava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos višedecenijskim istraživanjima, naučnici su i dalje podeljeni po pitanju mnogih procesa koji se odvijaju ispod površine naše planete, uključujući i podatke o taloženju rastopljenih metala u zemljinom jezgru koji stvaraju magnetno polje koje štiti planetu od smrtonosnog solarnog zračenja.

Dve masivne formacije užarenih rastopljenih stena veličine kontinenata vrebaju ispod Zemljine površine — jedna od njih smeštena je ispod Afrike, a druga ispod Tihog okeana.

Sada je, po prvi put, časopis „Kvanta“ objavio 3D prikaz tih formacija, smeštenih u prostoru gde se zemljino istopljeno jezgro sreće sa svojim kamenitim donjim omotačem, prikazujući formacije kako prodiru prema površini.

Model predstavlja važan vizuelni prikaz zemljinih omotača, počevši od čvrstog unutrašnjeg jezgra, spoljnog tečnog jezgre, donjeg i gornjeg omotača i na kraju kore.

Prema časopisu „Kvanta“ — najviše tačke ovih formacija dostižu visinu 100 puta višu od Mont Everesta, koji je sa 8.848 metara nadmorske visine najviša planina na Zemlji.

CC BY-SA 3.0 / KELVINSONG / DIAGRAM OF THE EARTH / Užarena lava vreba iz Zemljinog jezgra
Masivne formacije pod Afrikom i Pacifikom, upozorenje na opasnost koja vreba iz zemljinog jezgra - Sputnik Srbija
Užarena lava vreba iz Zemljinog jezgra

„A ako bi, ne daj Bože, izbile na površinu, mogle bi da pokriju celu planetu jezerom lave dubokim oko 100 kilometara“, upozorava saradnik „Kvante“ Jošua Sokol.

Brojne teorije — a šta je istina?

Geolozi još uvek ne znaju tačno šta bi mogla da bude njihova uloga u regulisanju procesa na Zemlji. Od njihovog otkrića u drugom delu 20. veka, spekuliše se da bi oni mogli da predstavljaju klastere usijanih stubova lave, tačnije — teoriju konvekcije užarenih stenovitih formacija unutar Zemljinog pokrivača, koja je predložena kao jedan od uzroka vulkanskih žarišta.

Druga teorija sugeriše da su formacije komponenta Zemljinog unutrašnjeg sastava koje se sastoje od stena koje su toplije od ostatka omotača. Po ovoj teoriji se smatra da su formacije stare koliko i sama Zemlja. Takođe su i jedinstvene po svom sastavu, odnosno — nemoguće ih je pronaći bilo gde drugde na planeti.

Po trećoj teoriji formacije one bi mogle biti ostaci ogromne drevne planete poznate kao „Theia“, za koju se pretpostavlja da se vremenom ugradila unutar planete, nakon što se na nju srušila pre oko 4,5 milijardi godina. Naučnici koji podržavaju ovu teoriju veruju da je ovaj događaj izazvao stvaranje našeg Meseca.

© Foto : SCREENSHOT / OLENA SHMAHALO, QUANTA MAGAZINEMasivne formacije nalaze se ispod Afrike i Tihog okeana
Masivne formacije pod Afrikom i Pacifikom, upozorenje na opasnost koja vreba iz zemljinog jezgra - Sputnik Srbija
Masivne formacije nalaze se ispod Afrike i Tihog okeana

Možemo li da predvidimo važne događaje

Nemogućnost naučnika da postigne konsenzus o nizu geoloških procesa koji se odvijaju ispod Zemljine kore dovela je do zabrinutosti koliko uopšte čovečanstvo može da predvidi događaje koji mogu drastično da utiču na našu planetu. Prošle godine, na primer, američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu i Britanski geološki institut bili su primorani da dva puta u jednoj godini ažuriraju svetski magnetni model, pošto je magnetni severni pol počeo da se pomera sa kanadskog Arktika ka ruskom Sibiru, i to ubrzanim tempom.

Naučnici nisu sigurni ni u tačnu prirodu procesa rastopljenih metala u zemljinom jezgru, koji proizvode ogromne struje za proizvodnju magnetnog polja. Istovremeno, akademici su izrazili zabrinutost zbog mogućeg uticaja fluktuacija magnetnog severnog pola na ukupnu snagu magnetnog polja koje štiti planetu od štetnog sunčevog zračenja. Ako bi jednoga dana nestalo magnetno polje — na Zemlji bi ubrzo nestao i život zbog izloženosti olujama koje emituje naše Sunce.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala