Kreću se po noći kao po danu: Srpski vojnici i borbena vozila spremni za budućnost /video, foto/

© Foto : Ministarstvo odbraneVojnik Vojske Srbije
Vojnik Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović su u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ prisustvovali konstrukcionim ispitivanjima modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M-80A i gađanju u noćnim uslovima.

Prema rečima ministra Vulina — moderna vojska i moderan vojnik moraju da budu u stanju da izvršavaju sve svoje zadatke i po danu i po noći, bez obzira na vremenske uslove.

„Vojska Srbije radi brojne modernizacije i brojna unapređenja postojeće tehnike, ali i usvaja nove tehnologije i nove sposobnosti, kako bi mogla da odgovori najsloženijim borbenim zadacima. Mogli smo da vidimo da vojnik koji je opremljen termovizijom, vojnik koji je opremljen pojačivačem slike, da borbeno vozilo pešadije koje je opremljeno termovizijskim kamerama i novim topovima, jeste borbeno vozilo budućnosti i oprema koju će nositi vojnik budućnosti. Ovo mora da postane deo svakodnevice naših vojnika, ovakvi nišani, oprema, zaštita i borbena vozila, jer samo tako ćemo moći da se nosimo sa svim izazovima 21. veka“, naglasio je Vulin.

„Vojske se razlikuju i po tome koja je u stanju da ratuje 24 časa i po svim vremenskim uslovima, a koja to nije u stanju — neće moći da odbrani ni svoju zemlju ni svoj suverenitet“, istakao je ministar odbrane

„I zato Vojska Srbije i svaki njen pripadnik će morati da budu opremljeni i obučeni i da budu u stanju da odgovore na baš svaki izazov. Mi smo pokazali da smo to već u stanju, dobrim delom iz domaće pameti i domaćih inžinjerskih rešenja, a ono što ne možemo da napravimo — kupićemo, ali naš vojnik će imati najsavremeniju i najbolju opremu. Ono što može novcem da se kupi, nije skupo ako će sačuvati život našeg vojnika i ako će sačuvati suverenitet naše Srbije“, poručio je Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse doktora Nenada Miloradovića — prikazano je gađanje u okviru konstruktorskih ispitivanja optoelektronskog nišanskog osmatračkog sistema na prototipu borbenog vozila pešadije BVP M-80AB1 i, paralelno sa time, pripadnika pešadije koji su opremljeni najnovijom generacijom optoelektronskih nišana, od kojih je deo uveden u Vojsku Srbije prošle godine, a deo je upravo na ispitivanju.

© Foto : Ministarstvo odbraneIspitivanje modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M-80A u noćnim uslovima
Kreću se po noći kao po danu: Srpski vojnici i borbena vozila spremni za budućnost /video, foto/ - Sputnik Srbija
Ispitivanje modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M-80A u noćnim uslovima

„U prethodnih nekoliko dana, koliko traje ovo konstruktorsko ispitivanje, imali smo različite vremenske prilike, a imali smo i najsloženije moguće uslove kada je reč o optoelektronskim sredstvima koja smo ovde testirali“, naglasio je Miloradović.

Kako je istakao — sve je to posmatrano odgovarajućim optoelektronskim sistemima, pa je i u najnepovoljnijim uslovima moglo da bude izvršeno opitovanje tih sredstava.

„Zadovoljni smo rezultatima, a naravno i da postoji još stvari koje treba da se dorade. Oni uređaji koji su već uvedeni u naoružanje opravdavaju i zadovoljavaju sve što je potrebno, a i uređaji koji su trenutno na opitovanju će, po svemu sudeći, uspešno završiti ispitivanje, nakon čega će se ići na masovnije opremanje pešadijskih jedinica“, naglasio je Miloradović.

© Foto : Ministarstvo odbraneVojska Srbije radi brojne modernizacije
Kreću se po noći kao po danu: Srpski vojnici i borbena vozila spremni za budućnost /video, foto/ - Sputnik Srbija
Vojska Srbije radi brojne modernizacije

Kaže da se uskoro očekuje i završetak konstruktorskih ispitivanja i prelazak na završna ispitivanja prototipa borbenog vozila pešadije.

Direktor „Teleoptik-Žiroskopi“ Milan Nastić istakao je da je prikaz u „Nikincima“ bila prilika da se posmatra modernizovani BVP, a „Teleoptik-Žiroskopi“ je učestvovao u izradi elektronske sprave, kako bi se povećale borbene mogućnosti tog vozila.

„Učestvovali smo i sa našim termalnim nišanima ’Igl 60‘ i ’Igl 70‘, a gađanja su uspešno izvedena. Nadamo se da je ovo veliki doprinos za našu Vojsku i veliki podsticaj ’Teleoptik-Žiroskopu‘, što smo imali mogućnost da učestvujemo u opremanju naše vojske i povećanju njene borbene gotovosti“, naglasio je Nastić.

© Foto : Ministarstvo odbraneMnistar odbrane Aleksandar Vulin posmatra vežbu u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“
Kreću se po noći kao po danu: Srpski vojnici i borbena vozila spremni za budućnost /video, foto/ - Sputnik Srbija
Mnistar odbrane Aleksandar Vulin posmatra vežbu u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“

Prema rečima komandira Specijalne opitne posade Vojnotehničkog instituta zastavnika Davora Janjetovića — izvršeno je gađanje iz modernizovanog oklopnog borbenog vozila pešadije sa novom kupolom i nišanskim spravama.

„Nišanska sprava ima termovizijsku kameru koja nam omogućava da u noćnim uslovima uspešno izvedemo gađanja“, istakao je Janjetović i dodao da je uspešno izvedeno gađanje iz mitraljeza PKT 7,62 mm na daljini od 500 metara.

Među pripadnicima Vojske Srbije koji su danas izvršili gađanje iz 5,56 mm bio je i desetar Slađan Banjac iz Druge brigade kopnene vojske.

„Imao sam priliku da izvršim opitno gađanje ciljeva na daljinama od 100, 200 i 300 metara iz automatske puške 5,56 mm koja se pokazala odlično“, rekao je Banjac, navodeći da je prilikom gađanja koristio optički nišan SOVA 4 i da je uspešno pogodio sve mete.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala