Iran: Američke prestupnike treba proterati iz regiona

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerička vojska patrolira u blizini naftnih polja u Siriji
Američka vojska patrolira u blizini naftnih polja u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Narodi u regionu treba da stave tačku na američko vojno prisustvo u regionu i proteraju prestupnike, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani na sastanku sa premijerom Sirije Imadom Hamisom, a saopšteno je na sajtu predsednika Irana.

Rohani je naglasio da Iran nikada neće zaboraviti ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

On je istakao da su Iran, Sirija i druge zemlje u regionu dužne da sarađuju kako bi postigle konačnu pobedu nad terorizmom, povlačenje strane vojske sa teritorije Sirije, kao i povratak sirijskih izbeglica u otadžbinu.

Premijer Sirije Imad Hamis je potvrdio da svi narodi i države treba da se suprotstave nezakonitom prisustvu Amerike u regionu. On je dodao da je prisustvo američke vojske u Siriji bilo primer okupacije.

Prema rečima Hamisa — ubistvo iranskog generala Sulejmanija je katastrofa i ogromna nesreća za sve narode na svetu koji streme slobodi.

Situacija na Bliskom istoku se žestoko zaoštrila u poslednje dve nedelje. Posle protesta ispred Ambasade SAD u Iraku, za koji je Vašington okrivio Teheran, američka vojska ubila je iranskog generala Kasema Sulejmanija dok je bio u Iraku. Iran je odgovorio udarima po iračkim bazama gde su bili smešteni američki vojnici, ali u granatiranju niko nije povređen. Parlament Iraka je posle ubistva Sulejmanija tražio da strane vojske napuste tu zemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala