Evropa u strahu: Turska sve više u zagrljaju Rusije

© AP Photo / Tolga BozogluPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropske zemlje zabrinute su zbog sve veće zavisnosti Turske od Rusije, upozorava nemački list „Bild“, objašnjavajući da su dve činjenice presudne da bi vladalo takvo mišljenje — završetak izgradnje gasovoda „Turski tok“, ali i zajednički stav Moskve i Ankare po pitanju obustavljanja vojnih operacija u Siriji i Libiji.

Štaviše, nemački list postavlja pitanje i da li turski lider Redžep Tajip Erdogan uopšte može sebi da priušti da se usprotivi svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u svetlu sve veće energetske zavisnosti Turske od Rusije.

Kako se navodi, zbog nedostataka sopstvenih energenata ta „hronična glad“ Turske zavisi od uvoza, što i navodi analitičare u Evropi na misao da „Erdogan sve više ide na Putinovu vodenicu“.

Međutim, pored energetske situacije bitnu ulogu igraju i konflikti u bliskoistočnom regionu, u koje su uključene i Turska i Rusija.

Kada je reč o Siriji, „Bild“ Putinove poteze ocenjuje kao pokušaj da pomiri dva zakleta neprijatelja — predsednika te bliskoistočne zemlje Bašara el Asada i Erdogana, i to sa ciljem da što je moguće brže smanji uticaj SAD u regionu.

Sa druge strane, Libija je takođe odigrala važnu ulogu u odnosima Putina i Erdogana, budući da su i u tom konfliktu Putin i Erdogan na različitim stranama, ali su i jedan i drugi u taj konflikt ušli kao „mirotvorci“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala