Dačić: Ove godine biće povlačenja priznanja Kosova, a u Crnoj Gori progone srpski narod

© AFP 2023 / PATRICK DOMINGOIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da će i ove godine biti još povlačenja priznanja Kosova, a da je u Crnoj Gori trenutno u toku progon srpskog naroda.

„Kada smo krenuli u diplomatsku ofanzivu 117 zemalja je bilo priznalo Kosovo. Sada je ta brojka na 97“, rekao je Dačić u emisiji „Ćirilica“ na televiziji „Hepi“ i naglasio da je loše bilo što nismo imali diplomatske odnose sa nekim zemljama.

Ministar je dodao da je narodna poslanica Marinika Tepić napravila veliki problem kada je pričala da je Srbija plaćala pojedinim zemljama da povuku priznanje Kosova.

Zaštiti srpski narod

Analizirajući današnju politiku Mila Đukanovića, šef srpske diplomatije je citirao izjave sadašnjeg predsednika Crne Gore, koji je 1990. godine izjavljivao da su Crnogorci ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost.

Dačić je napomenuo da u Crnoj Gori Srbi dobijaju otkaze jer su Srbi i samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi. U prilog toj konstataciji ukazuje i na podatke.

U Crnoj Gori je 29 odsto Srba, a samo njih pet odsto radi u državnoj administraciji. Dobijaju otkaze kada se izjasne kao Srbi.

„Pa i brat mog šefa obezbeđenja, koji je iz Bijelog Polja, dobio je otkaz jer se izjasnio kao Srbin. To je progon srpskog naroda“, kazao je Dačić.

On je naveo da je cilj da na sledećem popisu bude što manje Srba, te da ih je 2003. godine bilo 32 odsto, a sada ih je 29 odsto.

„Mi moramo da postavimo naš cilj. Naš cilj je da zaštitimo srpski narod, da imaju pravo na svoj identitet, da se slobodno izražavaju kao Srbi gde god da su na svetu“, istakao je šef srpske diplomatije.

Mesto za Srbiju u svetu tektonskih promena

Dačić je ocenio da je godina za nama bila teška na mnogim poljima, i to ne samo za Srbiju, već u međunarodnim odnosima, gde je bilo tektonskih poremećaja.

On je naveo da je u svetu zabeleženo mnogo promena — SAD i EU više nisu na istoj strani, jer su po mnogim pitanjima na različitim stranama, SAD su shvatile da im je Kina glavni suparnik, dešavali su se „bregzit“ i transformacija EU, preneo je Tanjug.

„I u ovakvom svetu, mi smo tražili mesto za našu Srbiju“, naglasio je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala