CIA prve verzije dronova testirala na srpskim trupama

© Sputnik / PixabayAgent - ilustracija
Agent - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prve verzije dronova testirane su i tokom ratova na Balkanu od 1993. godine, piše „Fajnenšel tajms“ povodom dronova korišćenih u ubistvu Sulejmanija.

Prema hronologiji koju je objavio londonski list — dronovi su 1991. godine prvi put upotrebljeni kao sredstvo nadzora, tokom prvog zalivskog rata. Tada je Vojska SAD počela redovno da koristi svoje bespilotne letelice „Pionir“ i „Pointer“ za nadzor i vazdušne patrole duž saudijsko-kuvajtske granice.

„CIA je 1993. godine kupila pet bespilotnih letelica ’Gnat‘, koje je testirala tokom ratova na Balkanu, u operacijama nadgledanja kretanja srpskih tenkova i trupa. ’Gnat‘ je bio rani prototip kasnijih dronova ’Predator‘“, piše „Fajnenšel tajms“.

Evolucija „Predatora“ znatno je napredovala 2001. godine, kada je američka vojska uspela da dronove opremi raketama. Upotreba naoružane bespilotne letelice prvi put je testirana tokom neuspešnog pokušaja CIA da ubije vrhovnog komandanta talibana Mulu Muhameda Omara u oktobru 2001. godine. Dron je pucao prerano i pogodio, umesto mete, prazan kamion.

Kako navodi „Fajnenšel tajms“ — prva efikasna upotreba bespilotne letelice bila je 2002. godine, kada je „Predatorom“ napadnuta grupa muškaraca u Avganistanu, a smatralo se da je među njima Osama bin Laden, u to vreme najtraženiji svetski terorista. Dron je pogodio metu, ali među žrtva nije bilo Bin Ladena. Ukupno tokom administracije Džordža Buša mlađeg od 2000. do 2008. godine izvedeno je 57 napada bespilotnim letelicama.

Od 2008. do 2016. godine, tokom dva mandata predsednika Baraka Obame, u 563 napada u Pakistanu, Somaliji i Jemenu ubijeno je između 384 i 807 civila, izračunao je i saopštio Biro za istraživačko novinarstvo (TBIJ).

Pod vlašću predsednika Donalda Trampa, 2017. godine samo u Jemenu je izvedeno između 114 i 124 napada dronovima, otprilike tri puta više nego u prethodnoj godini, prenosi londonski list pisanje TBIJ-a. Istovremeno, SAD su povećale broj napada dronovima i u Somaliji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala