Bugarski političar: Vašington i Sofija se dogovaraju iza leđa naših građana

© AP Photo / Patrick SemanskyBugarski premijer Bojko Borisov i američki predsednik Donald Tramp na sastanku u Beloj kući
Bugarski premijer Bojko Borisov i američki predsednik Donald Tramp na sastanku u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington i Sofija sklopili su sporazum o saradnji u sferi odbrane iza leđa građana Bugarske, smatra predstavnik opozicione stranke „Alternativa bugarskog preporoda“ Rumen Petkov.

„Veoma smo zabrinuti zbog činjenice da o obavezama i sporazumima koje je Bugarska preuzela na sebe u sferi nacionalne bezbednosti saznajemo od zamenika državnog sekretara SAD, a ne od bugarskih institucija. Kada je reč o saradnji u sferi odbrane, usaglasili smo ’mapu puta‘ u trajanju od 10 godina. ’Mapa puta‘ je usmerena na modernizaciju odbrambenih sposobnosti Bugarske. To se odvija iza leđa bugarskih institucija i građana ove zemlje“, rekao je Petkov.

Tanker sa ruskim gasom - Sputnik Srbija
Bugarski stručnjak: Američki tečni gas je privid, a ruski stvarnost

Prema njegovim rečima — Vlada Bugarske ne odgovara na pitanja koje konkretno obaveze zemlja preuzima na sebe kada je reč o usaglašenoj „mapi puta“, šta će time dobiti i koliko novca će biti utrošeno.

Amerika se protivi izgradnji drugog kraka „Turskog toka“

Zamenik američkog državnog sekretara Dejvid Hejl je prošle nedelje u intervjuu za Bugarski nacionalni radio rekao da su SAD i Bugarska uspele da se dogovore o formiranju „mape puta“ o saradnji u sferi odbrane u trajanju od 10 godina.

Američki diplomata je rekao da se nada da će se nastaviti dijalog između američkog predsednika Donalda Trampa i premijera Bugarske Bojka Borisova po pitanju energetike, bezbednosti i odbrane.

Hejl je tom prilikom istakao da se SAD protivi izgradnji drugog kraka „Turskog toka“, jer je projekat u potpunosti za Rusiju instrument pomoću koga može da podeli Evropu.

„’Severni tok 2‘ i drugi krak ’Turskog toka‘ destabilizuju Ukrajinu, jer je to prilika za Rusiju da gasovodi zaobiđu teritoriju Ukrajine. Smatramo da je to za Rusiju još jedno sredstvo za vršenje političkog pritiska na Evropu i da na taj način doprinese nestabilnosti“, istakao je Hejl.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala