Bugarska brani Turski tok od Amerike: Mi se borimo za svoje interese

Pratite nas
Američki stav povodom izgradnje drugog kraka „Turskog toka“ za Bugarsku nije nov — država mora da se bori za sopstvene interese, izjavila je ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva Bugarskoj nacionalnoj televiziji.

„Stav SAD o ’Severnom toku 2‘ i ’Turskom toku‘ ili, kako ga nazivamo, ’Bugarskom toku‘ je jasan. Međutim, mi se vodimo sopstvenim interesima, kako nas ne bi zaobišli na gasnoj karti. Interes bugarskih građana je da oni imaju mogućnost da dobijaju gas iz različitih izvora. Drugi krak je vrlo važan za Bugarsku, pošto, ako želiš da izgradiš takav čvor, kao što je gasni čvor ’Balkan‘, ne sme se dopustiti da te zaobiđe, ne može se dozvoliti da se samo plaća za tranzit“, izjavila je Zaharieva, dodavši da je za državu važan i interkonektor sa Grčkom.

„Bugarska želi diverzifikaciju i ruski gas je važan za državu“, izjavila je ministarka.

„Upravo zato se govori o različitim izvorima (isporuka gasa). Međutim, ruski gas je važan za nas. To nije novi stav SAD, međutim, mi se borimo za interese Bugarske. Oni su zaista u tome da mi imamo različite izvore“, navela je Zaharieva, dodavši da Bugarska želi diverzifikaciju za račun interkonektora sa susednim državama — Srbijom, Grčkom i Rumunijom.

Ranije je zamenik državnog sekretara SAD Dejvid Hejli izrazio zabrinutost da je „Turski tok“ ruski instrument uticaja u Evropi koji neće pomoći da se diverzifikuju isporuke gasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala