Vlada Crne Gore spremna za dijalog sa Mitropolijom

© Sputnik / Nebojša PopovićZastave Crne Gore
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zoran Pažin, potpredsednik Vlade Crne Gore, saopštio je da je Vlada spremna da bez odlaganja otpočne dijalog sa svim verskim zajednicama o primeni Zakona o slobodi veroispovesti. Spremna je da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, izjavio je Pažin.

Pažin je rekao da je spreman za razgovor čim Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga i istakao da nijedna država u regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje.

„Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savesti, budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovesti i da bi zakoni jednako važili za sve“, naglasio je Pažin, prenela je RTCG.

Potpredsednik Vlade je podsetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o nacrtu zakona, da su sve verske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim verskim zajednicama.

„Prvobitni zakonski tekst je znatno izmenjen, budući da je Vlada prihvatila sve predloge verskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tela Saveta Evrope“, izjavio je Pažin.

Rekao je da ne veruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije.

„Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih suseda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist“, kazao je on.

Pažin je zaključio da Vlada Crne Gore nema razloga da beži od priče o rezultatima svog rada.

„Zahvaljujući ovakvoj državnoj politici, u Crnoj Gori su od obnove nezavisnosti udvostručene plate, utrostručeni prihodi od turizma, danas je Crna Gora punopravna članica NATO-a i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Nemam nikakve sumnje da građani veoma dobro znaju u kakva bespuća i destrukciju vodi politika etničke i verske mržnje i sukoba. Zato sam uveren da će građani dati poverenje onoj politici koja ne deli članove porodica, prijatelje i komšije po veri i naciji i koja je okrenuta budućnosti, napretku građanske države i višem kvalitetu života za sve“, zaključio je Pažin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala