Srpski đaci u Hrvatskoj bez udžbenika zbog prevođenja na srpski

CC0 / Unsplash / Knjiga
Knjiga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učenici prvog i petog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, i dalje su bez udžbenika, a zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske zajednice Srđan Milaković kaže da je razlog kašnjenje sa prevodom udžbenika sa hrvatskog jezika na srpski jezik, što je obaveza predviđena zakonom.

Milaković je za Tanjug objasnio da problem ne postoji samo u Vukovaru, već i u delovima istočne Hrvatske — Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, gde se sprovodi potpuna nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i gde deca takođe nemaju nikakve udžbenike.

Na problem nedostatka udžbenika na maternjem jeziku pažnju je usmerilo otvoreno pismo koje je otac jednog učenika koji pohađa osnovnu školu „Nikola Andrić“ u Vukovaru uputio Vladi Hrvatske, narodnom pravobranitelju i pravobranitelju za prava dece.

U otvorenom pismu, otac učenika Vb razreda te škole Dragan Crnogorac istakao je da njegovo dete i drugi đaci tog odeljenja imaju samo udžbenik i radne sveske za hrvatski, srpski i engleski jezik, dok sve ostale predmete — geografiju, istoriju, muzičku kulturu, likovnu kulturu, prirodu, matematiku, informatiku i tehničku kulturu — uče iz beleški sa nastave.

Milaković za Tanjug kaže da je ceo proces okasnio najpre zbog prevoda, a potom, kada su prevodi završeni, zbog procedure odobravanja udžbenika.

„Nije mi potvrđeno do kraja, ali jedna informacija je da Komisija koja treba da odobri prevedene udžbenike nije to učinila, jer, navodno, nisu bili terminološki usklađeni sa srpskim jezikom“, kazao je Milaković.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje da li će i u drugom polugodištu ta procedura biti završena, jer udžbenici nisu još otišli ni u štampu i nije baš realno očekivati da to u neko dogledno vreme bude završeno.

„To su strašni propusti koji su se dogodili, a za koje niko neće preuzeti odgovornost“, ističe Milaković.

On dodaje da nije siguran da je u Hrvatskoj od nadležnih to neko doživeo kao ozbiljan problem, a i ako budu tako nešto komentarisali prebaciće priču na formalno-pravnu proceduru, uz objašnjenje da oni ne mogu da utiču na greške koje su se desile.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala