Ruski ekspert: NATO nema čime da odgovori na ruski „Iskander"

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaIskander M
Iskander M - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO trenutno ne poseduje sredstva protivraketne odbrane koja bi mogla da se suprotstave ruskom sistemu „Iskander M“ zbog njegove pokretljivosti, malih dimenzija i mogućnosti da koristi dve vrste raketa, smatra vojni stručnjak Dmitrij Drozdenko.

„Šta oni mogu da urade sa ’Iskanderom‘? U ovoj fazi skoro ništa, jer je sistem prilično malih dimenzija i pokretljiv. Tokom vojnih vežbi, sistemi su prebacivani u Kalinjingradsku oblast i druga mesta. NATO je za to saznao tek kasnije, nakon što su sistemi raspoređivani na otvorenom terenu“, rekao je Drozdenko.

On je istakao da je balistička raketa brza i da ju je veoma teško oboriti. Pored toga, „Iskander“ je opasan i zbog toga što može da koristi balističke i krstareće rakete, podseća ruski stručnjak.

„Nema vremena za praćenje lansiranja i donošenje odluke. Plus je moguće i lansiranje krstarećih raketa. Prilikom lansiranja dve različite vrste raketa skoro istovremeno, prilično ih je teško pratiti, jer lete različitim putanjama. Čak i ako jedna raketa ne uništi metu, postoji velika verovatnoća da to izvede druga raketa“, objašnjava Drozdenko.

Prema mišljenju stručnjaka, elementi PRO, koji se trenutno nalaze u Evropi, predviđeni su za uništavanje velikih balističkih meta i nisu u stanju da se suprotstave sistemu „Iskander M“.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa namerava da ove godine reaguje na raspoređivanje sistema „Iskander M“, koji su izazvali spor zbog rakete tipa 9M729, prenosi nemačka televizija „N-TV“.

Prema Stoltenbergovim rečima, ministri odbrane zemalja NATO-a već su dogovorili odgovarajuće mere.

Krstareća raketa „Iskander M“ jedan je od razloga za izlazak SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Amerika smatra da ta raketa navodno krši odredbe Sporazuma prema kojima su morali da budu uništeni svi lansirni sistemi i rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala