Koju je poruku preneo američki ambasador u Vatikanu episkopima u Beogradu 2007. godine

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika Metodije
Vladika Metodije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poruka američkog ambasadora u Vatikanu 2007. godine srpskim episkopima bila je da srpsko crkveno pitanje u Makedoniji za Ameriku ne postoji — da postoji samo makedonsko i albansko.

Tako za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković, svedok događaja, komentariše informacije koje su ovih dana procurele sa sastanka američkog ambasadora u Vatikanu sa srpskim episkopima 2007. godine u Beogradu. Ambasador Tomas Patrik Milejdi sastao se sa arhiepiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i tada episkopom australijsko-novozelandskim Irinejom.

Episkop Joanikije je kratko za Sputnjik samo potvrdio da je bio na tom sastanku, ali na detalje u vezi sa sastankom nas je uputio na Rakovića, koji je beleške koje je tom prilikom vodio pretočio u njegovu knjigu — „Srbi i religijski intervencionizam“.

Poruka o srpskom crkvenom pitanju — stav Vatikana

Ukazujući na tok dvodnevne posete Beogradu ambasadora Milejdija, Raković napominje da je on došao u misiju koja je bila u ime neke od rimokatoličkih struktura, izvesno najpre iz Vatikana, a ne u ime SAD, mada su neke od poruka predstavljale i jasan američki stav. To je i pokazao u razgovoru sa arhiepiskopom ohridskim Jovanom.

© Sputnik / Nebojša PopovićSveštenstvo ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici
Koju je poruku preneo američki ambasador u Vatikanu episkopima u Beogradu 2007. godine  - Sputnik Srbija
Sveštenstvo ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Stav ambasadora da Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema šta da traži u Makedoniji, kaže Raković, za SPC nije bio prihvatljiv, kao ni poruka za vladiku Joanikija iz Crne Gore koja se odnosila na tri svetinje u posedu Cetinjskog manastira. Predlog da se one nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve vladika Joanikije je odmah odbio.

„Istog momenta je rekao da to nije prihvatljivo za SPC i ambasador Milejdi se u to nije mnogo upuštao. Sećam se kroz maglu, nisam zapisao taj deo, ali se tu i Malteški red pominjao“.

To je ono o čemu je kasnije govorio nekadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović, otkrivajući da mu je u posetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posedu SPC.

Milejdi je imao i poruku za BiH

„U razgovoru Milejdija i episkopa to je usputno dotaknuto, i kada je vladika Joanikije odbio prvi predlog, to više nije ni pominjano“, ističe Raković za Sputnjik, ukazujući i na poruku koju je uticajni američki rimokatolik na sastanku imao za BiH:

„Pominjano je ono što se ticalo vladike Grigorija, da je potrebna saradnja Srba i Hrvata u BiH. To je rekao i tadašnjem premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, i ta saradnja je uspostavljena“.
© Sputnik / Nebojša PopovićGrađani sa ikonama na molebanu
Koju je poruku preneo američki ambasador u Vatikanu episkopima u Beogradu 2007. godine  - Sputnik Srbija
Građani sa ikonama na molebanu

On podseća da je već sutradan po okončanju sastanka u Beogradu Milejdi otišao u Banjaluku na razgovor sa tadašnjim premijerom Republike Srpske Dodikom i da su tamošnji mediji objavili da je upravo to bila tema sastanka i da je on bio plodonosan. Jasno je, kaže, da je uticajni američki rimokatolik u tom slučaju nosio poruku svoje crkve — da hrišćani počnu tešnje da sarađuju, kako bi se sprečila dominacija muslimana, što inače nije bilo u skladu sa američkom politikom.

Na pitanje šta vidi kao razlog posete i razgovora američkog ambasadora u Vatikanu sa odabranim episkopima SPC, sagovornik Sputnjika odgovara:

„Da ispita teren, da ispipa puls i da pošalje određene poruke“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala