Kako sačuvati obraz Poljske: Pozvati Putina na godišnjicu oslobođenja „Aušvica“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Poljske Andžej Duda
Predsednik Poljske Andžej Duda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Poljske Andžej Duda mogao bi da sačuva obraz tako što će pozvati ruskog predsednika Vladimira Putina na obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja nemačkog koncentracionog logora Aušvic (Osvencim), smatra predsednik Senata Poljske Tomaš Grodski.

„Predsednik Andžej Duda saterao je sam sebe u ćošak i u ovom momentu može da bira između loše i još gore opcije“, rekao je Grodski u intervjuu za poljski list „Žečpospolita“.

Prema njegovim rečima, za lidera Poljske bilo bi loše otišao u Izrael ili ne.

„Kad bih ja bio na mestu predsednika Andžeja Dude, pozvao bih predsednika Putina na događaje u Poljsku. Ako Putin ne bi došao, igra bi počela, a Duda bi imao argumente, dok je u ovom momentu to očigledna greška njegovog kabineta“, smatra predsednika Senata.

Komemorativni događaji u čast godišnjice oslobođenja Aušvica u Poljskoj trebalo bi da budu održani 27. januara. Pretpostavlja se da im Putin neće prisustvovati. Pritom su u julu 2019. godine poljske vlasti izjavile da imaju nameru da pošalju predsedniku Rusije poziv.

Svetski forum sećanja na Holokaust biće održan 22-23. januara u memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Izraelu. Planirana poseta Putina, koji bi trebalo da bude „glavni gost foruma“, prema izveštajima medija, postala je jedan od glavnih razloga Dudinog odustajanja od ovog puta. Sâm predsednik Poljske objasnio je svoju odluku rekavši da mu organizatori događaja u Izraelu nisu dozvolili da održi govor.

Aušvic (Osvencim) je bio najveći nacistički koncentracioni logor i zato je postao jedan od glavnih simbola Holokausta. U njemu je u periodu 1941-1945. godine umrlo oko 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja. Logor su 27. januara 1945. oslobodile trupe Crvene armije.

Poljske vlasti su 2018. godine usvojile zakon kojim se predviđa krivična odgovornost za optuživanje zemlje za saučesništvo u nacističkim ratnim zločinima. Zakon je podvrgnut kritici, uključujući i iz Izraela, koji se protivi istorijskom revizionizmu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala