Haradinaj nije digao ruke od politike iako je podneo ostavku

© REUTERS / Agron BeqiriRamuš Hardinaj lider Alijanse za budćnost Kosova
Ramuš Hardinaj lider Alijanse za budćnost Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dokle god je Haradinaj živ on će u svojoj stranci dobiti svake izbore. Ako je dao ostavku na stranačku funkciju, nije digao ruke od politike, inače bi to rekao, komentariše politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiju odluku Ramuša Haradinaja da napusti mesto šefa „Alijanse za budućnost Kosova“.

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na mesto šefa stranke zbog, kako se navodi, lošeg izbornog rezultata.

Dok ne bude izabran novi predsednik Haradinaj će obavljati funkciju vršioca dužnosti predsednika stranke. Ta vest unela je razne spekulacije u politički život Kosova, ali Nedžmedin Spahiju za Sputnjik kaže da se radi samo o uobičajenom stranačkom životu.

Haradinaj nije digao ruke od politike

„Sada su izbori u stranci i ovo je puka formalnost kako bi se poštovao demokratski proces“, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, Haradinaj je na neki način ovim hteo da pokaže da je pobornik zapadnih vrednosti kada je stranački život u pitanju. Sama činjenica da je promenio i sistem glasanja u stranci — jedan čovek jedan glas, kao i da je najavio da će imati 100 protivkandidata na stranačkim izborima, njegov je pokušaj da pokaže svoju političku moć drugim stranačkim liderima.

Ko je jači — Tači ili Veselji?

U Prištini analitičari Haradinajev potez smatraju i „bacanjem rukavice u lice“ ostalim stranačkim liderima koji su loše prošli na izborima da provere svoj status u svojim strankama.

Ovo se posebno odnosi na Kadrija Veseljija, koji trenutno vodi stranku Hašima Tačija. Tači je i dalje predsednik privremenih prištinskih institucija, ali bi trebalo da okonča svoj mandat tokom ove godine — drugim rečima da se vrati u stranku. Analitičari sada kalkulišu da li će Veselji pobediti Tačija na stranačkim izborima.

Haradinaj je rekao da su postavili nove izborne kriterijume u stranci na svim nivoima, koje se, između ostalog, odnose i na organizovanje pet zasebnih ogranaka u Prištini. Kako je rekao, ukoliko bi svako glasao za sebe trebalo bi da se ide u drugi, a možda i u treći krug izbora u stranci, što je vrlo hrabar potez.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala