Glavni urednik crnogorskog portala IN4S pušten da se brani sa slobode, urednik Borbe na saslušanju

© Foto : Dejan VukićPolicija, Crna Gora
Policija,  Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni i odgovorni urednik portala „IN4S“ Gojko Raičević pušten je da se brani sa slobode posle saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu. U Tužilaštvu je u toku saslušanje urednika portala „Borba“ Dražena Živkovića. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivična dela izazivanje panike i nereda. Podršku ispred tužilaštva su im dali funkcioneri DF.

Oni se terete da su u nedelju, 12. januara, izazvali paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vesti u vezi sa događajem u vili „Gorica“ u Podgorici, bez prethodne provere informacije.

U vili „Gorica“ u Podgorici, koju za prijem visokih gostiju i delegacija iz inostranstva koriste crnogorski predsednik Milo Đukanović i vlada te države, u nedelju po podne se zapalila razvodna kutija, a kvar je brzo saniran.

„Borba“ i „IN4S“ preneli su juče da se u vili „Gorica“ dogodila eksplozija i da su na lice mesta upućene vatrogasne ekipe i policija.

Centar za istraživačko novinarstvo: Najoštrije osuđujemo hapšenja novinara, vlast najveći proizvođač lažnih vesti u Crnoj Gori

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) izrazio je najoštriji protest zbog hapšenja Raičevića i Dražena Živkovića.

„Ovo je drugi slučaj u poslednjih nekoliko dana da se novinari hapse zbog navodnog širenja panike i nereda i objavljivanja lažnih vesti. Po našem mišljenju, ova hapšenja, čak i kada se utvrdi da je reč o neistinama i kršenju etičkog kodeksa novinara, nedopustiva su i smišljena da bi se ograničila ljudska prava i slobode i stvorio osećaj pravne nesigurnosti. Najveći proizvođač lažnih vesti u Crnoj Gori je upravo ova vlast koja kreira ambijent straha i širi paniku zbog navodne odbrane države od spoljnih neprijatelja i sopstvenih građana. Tako se stavljaju pod tepih ključni problemi države — izostanak reformi, nedostatak vladavine prava i korupcija na najvišem nivou, a u Crnu Goru na mala vrata uvodi vanredno stanje. Na to ukazuju ne samo hapšenja novinara, već i celog jednog poslaničkog kluba“, kazali su iz CIN-CG.

CIN-CG apeluje na sve novinarske poslenike da uz poštovanje profesionalnih standarda i Kodeksa obrađuju teme od javnog interesa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala