En-Bi-Si: Vašington pre pola godine razmatrao ubistvo Sulejmanija

© Flickr / intrepid00Bela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je krajem juna 2019. godine počela da razmatra mogućnost likvidacije iranskog generala Kasema Sulejmanija, nakon što su iranske vlasti naredile obaranje američke bespilotne letelice RQ-4, prenosi televizija En-Bi-Si, pozivajući se na visoke zvaničnike Bele kuće.

Kako se navodi, nakon što su iranski vojnici u junu 2019. godine oborili američku bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu, bivši američki savetnik za bezbednost Džon Bolton i državni sekretar SAD Majk Pompeo apelovali su na Trampa da preduzme kontramere, tako što će odobriti operaciju protiv Sulejmanija.

Teheran je tvrdio da je američka letelica oborena jer je narušila iranski vazdušni prostor.

Tramp je odgovorio da će se odlučiti na taj korak samo u slučaju da zbog Irana pogine američki državljanin.

Prema navodima američke televizije, ukaz predsednika koji je potpisan u junu, sadržao je uslov da će Tramp konačno odobriti bilo kakvu konkretnu operaciju protiv Sulejmanija. Izvor televizije tvrdi da baš taj ukaz objašnjava zašto je vojska predložila Trampu da smrt generala bude odgovor na napad u Iraku, koji je doveo do smrti američkog vojnika i ranjavanja četiri druga američka vojnika.

En-Bi-Si prenosi da ove informacije mogu dovesti u sumnju izjave administracije Trampa, koja napad na iranskog komandanta objašnjava tvrdnjama da je Sulejmani planirao napad na Amerikance.

Komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu trećeg januara.

Navodi se da je iranski general ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Smrt generala Sulejmanija dovela je do eskalacije tenzija između SAD i Irana. Kao odgovor na to, Iran je raketirao američke baze u Iraku, zbog čega su SAD uvele sankcije protiv 17 iranskih rudarskih i metalurških kompanija, kao i stranih brodova koji učestvuju u kupovini. Amerika je uvela sankcije i protiv osam visokih iranskih činovnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala