Dodik: Srbi u Srpskoj zagledani u Srbiju — RS ostaje vojno neutralna

© Sputnik / Dejan SimićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. godine sa namerom da bude nezavisna država. Srpska ostaje vojno neutralna, ponovio je on.

„Mi smo politički cilj tog vremena redukovali Dejtonskim sporazumom i prihvatili da ostanemo u BiH, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Republike Srpske ne bi bilo bez Srbije i da je Srpska jedan od prioriteta delovanja Srbije.

Dodik je istakao da entiteti mogu bez BiH, ali da BiH ne može bez entiteta.

„Te rasprave nisu završene i neophodno je da budu vođene zato što mnogi u BiH pokušavaju da drže lekcije i da nameću neke procese bez prava“, naveo je Dodik.

On je rekao da je prvak u tome visoki predstavnik, koji je maltretirao celu javnost u BiH više od 20 godina, namećući rešenja koja su izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava „i koji se u protekla dva dana drznuo da tumači Ustav“.

„Visoki predstavnik nije za to zadužen i ne može on da tumači Ustav, ali u nedostatku toga da radi bilo šta smisleno, onda se dodvorava Bošnjacima u Sarajevu, i to je njegov osnovni zadatak u ovom vremenu“, istakao je Dodik.

Milorad Dodik, patrijarh Irinej i Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Republika Srpska je činjenica na političkoj karti sveta /foto, video/

Dodik je kazao da se visoki predstavnik dodvorava Bošnjacima tako što kritikuje Republiku Srpsku „i preti da će on nešto u Savetu bezbednosti UN nekog da obavesti“.

„Neka izvoli, nije prvi put. Svaki put kada ode tamo da laže protiv Republike Srpske iznoseći netačne stvari pokupi ono što je pisala ’Slobodna Bosna‘ i neki drugi muslimanski mediji i to prenosi kao stav u Savet bezbednosti UN. Naučili smo to, ništa nam to ne smeta“, rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ima sve odlike države — teritoriju, narod i izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

„Ovde postoji narod koji živi ovu republiku kao državu, svidelo se to njemu ili ne. Neka obaveštava koga hoće i Savet bezbednosti“, naveo je.

Dodik je rekao da će visoki predstavnik u BiH morati da se navikne na to da su Srbi u Republici Srpskoj zagledani u Srbiju.

„Drago nam je da Srbija pomaže Republiku Srpsku i ja sam zahvalan rukovodstvu Srbije, pre svih, predsedniku Aleksandru Vučiću za svu pomoć koju je Srpska dobila poslednjih godina“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, svi prethodni zvaničnici Srbije, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica i Boris Tadić, imali su dobar osećaj prema Republici Srpskoj, ali su svi imali različite mogućnosti da pomognu ili ne pomognu.

On je ocenio da Republika Srpska sada ima najveći oblik pomoći od Srbije, te da ima potencijal da se sama politički brani.

Dodik je zahvalio Ministarstvu odbrane Srbije što je u Strategiji odbrane Srbije definisalo očuvanje Republike Srpske kao prioritet spoljne politike.

„To je nešto što se prvi put pojavljuje i mi to pozdravljamo. Naš odgovor će biti da tražimo da Oružane snage BiH što je više moguće zajedničkih vežbi organizuju sa Srbijom. Mislimo da je to sasvim normalno, da je potrebno i nije upereno ni protiv koga“, prenela je RTRS.

Srpska ostaje vojno neutralna

Dodik, koji je prisustvovao prijemu povodom Božića u komandi Šeste pešadijske brigade Oružanih snaga BiH, proučio je da Republika Srpska ostaje na putu vojne neutralnosti.

„Republika Srpska ima nameru da svaku odluku u vezi sa integracijama da na odlučivanje narodu putem referenduma, koji je obavezujući za one koji u ime Srba deluju u Sarajevu“, rekao je Dodik

On je podsetio da je NATO bombardovao Srbe, koristio osiromašeni uranijum i naneo veliku štetu srpskom narodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala