SAD objavile strategiju prema Iranu

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strategija Sjedinjenih Američkih Država nakon likvidacije generala Kasema Sulejmanija i iranskih napada na američke vojne baze u Iraku koji su posle toga usledili, biće dalja diplomatska i ekonomska izolacija Irana sve dok on ne bude počeo da se „ponaša kao normalna zemlja“, izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

„Mnogi nas pitaju koja je naša strategija nakon likvidacije Sulejmanija i raketnih napada. Naša strategija je da diplomatski i ekonomski izolujemo Iran sve dok on ne bude počeo da se ponaša kao normalna zemlja“, izjavila je portparolka za „Foks njuz“.

U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju na području međunarodnog aerodroma u Bagdadu u kojoj su ubijeni komandant elitne jedinice iranske vojske — specijalnih snaga „Kuds“ — general Kasem Sulejmani, i zamenik komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis, koje je Vašington smatrao uključenima u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra.

Iran je u odgovoru na Sulejmanijevu likvidaciju 8. januara gađao vojne baze u Iraku, u kojima je raspoređen kontingent američke vojske. Prema podacima Vašingtona, niko od američkih građana nije povređen. Kao odgovor na ovaj napad, Sjedinjene Američke Države su u petak uvele sankcije za 17 iranskih rudarsko-metalurških kompanija, kao i za strane brodove uključene u kupovinu njihovih proizvoda. Sankcije su uvedene i osmorici visokih iranskih zvaničnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala