Otac osamsto džinovskih kornjača vraćen na Galapagos

© AFP 2023 / RODRIGO BUENDIADžinovska kornjača Dijego na Ostrvu Espanjola Nacionalnog parka Galapagos
Džinovska kornjača Dijego na Ostrvu Espanjola Nacionalnog parka Galapagos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stogodišnja džinovska kornjača sa Galapagosa po imenu Dijego biće vraćena u divljinu na Ostrva Galapagos nakon završetka programa spasavanja, javio je Bi-Bi-Si.

„Oko 1.800 kornjača vraćeno je na Ostrvo Espanjola i sad prirodnom reprodukcijom imamo oko dve hiljade kornjača“, izjavio je direktor Nacionalnog parka Galapagos Horhe Karion.

​Dijego je bio jedan od 14 mužjaka kornjača odabranih za učešće u programu razmnožavanja na Ostrvu Santa Kruz. Program, pokrenut šezdesetih godina dvadesetog veka, bio je veoma uspešan, s obzirom na to da je od tada rođeno više od 2.000 džinovskih kornjača. Dijego, koji sada ima sto godina, može da se pohvali da je otac 800 kornjača.

​Džinovska kornjača sa je endemska vrsta za Ostrva Galapagos. Postoji nekoliko podvrsta ovih kornjača od kojih neke nisu spasene.

Broj ovih kornjača smanjio se na oko tri hiljade do 1970-tih godina, usled ljudskog uništavanja i promena u njihovom staništu. Početkom 21. veka postojalo je otprilike 20.000 džinovskih kornjača, ali je ova vrsta i dalje ranjiva.

Ostrva Galapagos nalaze se od 1978. na Uneskovoj listi Svetske baštine. Status rezervata biosfere Galapagos je dobio 1985. Rezervat je 2001. proširen na morsku zonu.

Životinjske vrste pronađene na Galapagosu, uključujući iguane i kornjače, imale su ključnu ulogu u razvoju Darvinove teorije evolucije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala