Izrael umešan u ubistvo Sulejmanija? Amerikancima pružio ključne podatke

© REUTERS / MURAD SEZERDemonstranti nose fotografije sa likom ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija ispred američkog konzulata u Istanbulu
Demonstranti nose fotografije sa likom ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija ispred američkog konzulata u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izrael je pomogao SAD u operaciji u kojoj je ubijen vođa iranske jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani, prenose izraelski mediji izveštaje američke televizije En-Bi-Si.

Kako je navedeno, jevrejska država je bila umešana u operaciju izvedenu 3. januara, pruživši Amerikancima ključne obaveštajne podatke.

To je pomoglo da se potvrde informacije koje su dali dostavljači na sirijskom aerodromu da se Sulejmani ukrcao u avion koji je leteo noću od Damaska do Bagdada.

En-Bi-Si se poziva na dva izvora upoznata sa operacijom i neimenovane zvaničnike SAD.

Nakon što je avion sleteo četiri rakete su ispaljene iz drona na vozilo u koje je general ušao.

Izraelski mediji su izvestili dan nakon udara da je državni sekretar SAD Majk Pompeo obavestio premijera Izraela Benjamina Netanijahua o američkim planovima za ubistvo Sulejmanija, prenosi B92.

Pompeo je telefonirao Netanijahuu 1. januara da mu tobože zahvali za podršku Izraela u naporima suprotstavljanja Iranu i nakon napada na Ambasadu SAD u Iraku.

Netanijahu je narednog jutra, pre nego što je otputovao u Atinu, aludirao da se „vrlo, vrlo dramatične stvari“ dešavaju u regionu.

Nekoliko sati kasnije ubijeni su Sulejmani i komandir iračke milicije koja ima podršku Irana i još nekoliko zvaničnika visokog ranga, navode izraelski mediji i prenose izveštaj „Njujork tajmsa“ da je Netanijahu jedini strani lider koji je unapred znao za operaciju.

Ranije su agencije javile da je čitav niz sirijskih i iračkih dostavljača osumnjičen da je dao SAD informacije koje su dovele do ubistva Sulejmanija, između ostalog dva bezbednjaka na aerodromu Bagdad i dva zaposlena u privatnoj sirijskoj avio-kompaniji „Čam vings“.

Napetost između Teherana i Vašingtona je jako porasla od ubistva Sulejmanija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala