Narodna milicija traži zatvaranje ambasade Velike Britanije u Teheranu

© AFP 2023 / Atta KenareIranski studenti za vreme demonstracija u Teheranu
Iranski studenti za vreme demonstracija u Teheranu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranska narodna milicija „Basidž“ organizovala je masovne demonstracije kod ambasade Velike Britanije u Teheranu, piše arapski list „Ašark al Avsat“.

Prema postojećim informacijama — učesnici protesta zahtevaju hitno zatvaranje britanske ambasade u prestonici Irana. Članovi „Basidža“, koji uzvikuju parole, zahtevaju prekid mešanja Velike Britanije u unutrašnje stvari Islamske republike.

Iranski general Kasem Sulejmani - Sputnik Srbija
Iran datum pogibije Sulejmanija proglasio Svetskim danom otpora

Narodna policija „Basidž“ je polumilitantna organizacija, čiji članovi prate poštovanje zakona i religioznih normi u državi. Oni broje oko 10 miliona ljudi. „Basidž“ ulazi u sastav Korpusa čuvara islamske revolucije (elitne jedinice iranske vojske).

Iranski ambasador pozvan u MIP Velike Britanije

U međuvremenu je Ministarstvo inostranih poslova Irana pozvalo Roberta Makera zbog učešća u nezakonitoj akciji kod zgrade Univerziteta „Amira Kabira“ u Teheranu.

Navodi se da je na sastanku bilo saopšteno Makeru da je „prisustvo službenika inostranih poslova na nezakonitim okupljanjima nespojivo sa njihovim obavezama kao političkih predstavnika njihovih država i u suprotnosti je sa tačkama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima“.

Iranski MIP očekuje komentare od britanske Vlade.

Agencija „Tansim“, pozivajući se na informacije izvora, saopštila je juče da je ambasador Velike Britanije u Iranu Robert Maker priveden na nekoliko sati zbog sumnje da je organizovao subotnje proteste u Teheranu i da je učestvovao u njima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala