Inckov biser: RS je po Ustavu iz „Dautona“ entitet, dakle nije entitet

© AP Photo / AMEL EMRICValentin Incko
Valentin Incko - Sputnik Srbija
Pratite nas
U saopštenju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o tome da će SB UN izvestiti o tvrdnjama da je RS država objavljene su zbunjujuće činjenice...

Incko navodi da proslava Dana RS 9. januara predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

Incko u saopštenju dodaje da se u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine, kao i odnos između entiteta i države.

„U posljednjih nekoliko dana takođe smo često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države. Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi“, navodi, između ostalog, Incko u saopštenju objavljenom na sajtu OHR-a.

© Foto : screenshot/OHRTekst na sajtu OHR sa naslovom „Komentari OHR-a u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao Dana Republike Srpske“
Inckov biser: RS je po Ustavu iz „Dautona“ entitet, dakle nije entitet - Sputnik Srbija
Tekst na sajtu OHR sa naslovom „Komentari OHR-a u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao Dana Republike Srpske“

Incko, dakle, tvrdi da Bosna i Hercegovina nije sastavljena od dva entiteta (verovatno misleći na države, prim. ur.), iako je to jasno definisano Ustavom BiH, i dalje navodi da će člana Predsedništva BiH Milorada Dodika „tužiti“ Ujedinjenim nacijama zbog tvrdnji da je RS država, koja ima pravo na samoopredeljenje.

Koliko je pažnje posvećeno saopštenju visokog predstavnika u BiH svedoči i činjenica da se na srpskoj verziji sajta navodi kako su „prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu podržali svi“, gde se verovatno misli na Dejton.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala