Episkop SPC zatražio od Trampa da hitno spreči namere Crne Gore

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik SAD Donald Tramp telefonira
Predsednik SAD Donald Tramp  telefonira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je američkog predsednika Donalda Trampu da kod Vlade Crne Gore interveniše da „pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po verskoj osnovi i od oduzimanja vekovima starih bogomolja“ SPC-a u toj zemlji.

„Želimo privoleti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstrantima koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja“, rekao je episkop Irinej u pismu predsedniku SAD.

Kako prenosi portal „Sabornik“ — on je naveo da se „stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju verskih objekata SPC“, koja je prisutna u Crnoj Gori osam vekova, a što bi značilo gubitak verskog nasleđa i kulturne baštine.

„Gospodine predsedniče, velikodušno ste učinili versku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu Vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu versku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod Vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po verskoj osnovi i od oduzimanja vekovima starih bogomolja“, istakao je vladika Irinej.

U Njujorku se juče kod crkve Svetog Save na Menhetnu okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala