Američki ambasador tražio da se svetinje objedine pod starateljstvom SPC i Vatikana

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Koroner / Front view of Cetinje Monastery in MontenegroCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije odbio je 2007. godine ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve.

Nakon usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti i narastujućeg bunta vernog naroda u Crnoj Gori, aktuelizovala se i priča o relikvijama koje se nalaze u posedu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Sve su jače glasine da se ovaj Zakon odnosi zapravo na njih, odnosno sumnja se da je režim spreman da ih proda.

Naime, 2007. je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije odbio ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija da se tri velike svetinje koje se nalaze na Cetinju (ruka Sv. Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Presvete Bogorodice Filermose) nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve, prenosi portal IN4S.

Susret Milejdija sa vladikama SPC opisan je u knjizi istoričara Aleksandra Rakovića „Srbi i religijski intervencionizam“, u kojoj se između ostalog kaže, da je američki ambasador Milejdi, predložio političku saradnju između pravoslavnih i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata, radi kako je kazao sprečavanja majorizacije hrišćana.

Milejdi se sastao sa vladikama SPC, arhiepiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, australijsko-novozelandskim Irinijem i vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Taj susret je bio 14. maja 2007 u Beogradu, na kojem je vladika Joanikije odbio pomenuti predlog.

Za srpske svetinje zainteresovan i Malteški red

Da takav predlog nije bio usamljen, pre nekoliko dana je podsetio ruski novinar Baranov, koji je objavio razgovor sa Momirom Bulatovićem, kojem je traženo isto, ali od Malteškog reda.

Novinar ruske televizije Evgenij Baranov objavio je na svom profilu na Fejsbuku deo intervjua sa bivšim predsednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem, koji je rađen 2010. godine.

U svom izlaganju Bulatović govori o trenutku svoje spoznaje relikvija koje se čuvaju u manastirima Crne Gore, o njihovim duhovnim vrednostima za naš narod, ali i o tome kolike su sume novca „u igri“ kada su one u pitanju.

Bulatović je tada kazao da mu je u posetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posedu SPC. Kako sam priznaje, to je bio veliki novac, posebno za zemlju pod sankcijama, ali je otišao kod mitropolita Amfilohija da razgovaraju. Tada je, kaže Bulatović, shvatio svoju grešku što je tako i pomislio, ali i njihovu vrednost u svakom pogledu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala