Zinovjev, čovek koji je demaskirao „kolonijalnu demokratiju“

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko je autor danas čuvene sintagme „kolonijalna demokratija“, sociolog i logičar, naučnik i disident, Rus čija je knjiga razgovora „O ruskoj katastrofi“ nedavno objavljena kod nas?
Zinovjev, čovek koji je demaskirao „kolonijalnu demokratiju“

Zašto je Aleksandar Zinovjev između „biti“ i „imati“ uvek birao prvo, šta ga je navelo da „perestrojku“ još 1985. godine nazove „katastrojka“, a globalizaciju — podjarmljivanjem i okupacijom nezapadnog sveta, da li su reči koje je izgovarao pre nekoliko decenija, a koje su se ticale odnosa Zapada prema Rusiji i Istoku bile proročke — pitanja su čiji su odgovori sadržani u novom naslovu izdavačke kuće „Informatika“. O Zinovjevu, paradoksima njegove biografije, beskompromisnim načelima, o disidentu koji je i posle života na Zapadu ostao „komunista romantičar“ — u emisiji „Orbita kulture“ razgovaramo sa Slavoljubom Kačarevićem iz izdavačke kuće „Informatika“ i sociologom Slobodanom Reljićem, autorom predgovora.

Koliko godina i decenija je nastajala knjiga „Džez face“ i šta se sve našlo među njenim koricama, otkriva njen autor, ljubitelj i poznavalac džeza Vojislav Pantić.

Kako izgleda svakodnevica tinejdžera Milice, Senke i Paška i ko sve čini da njihov život dobija i gubi na lepoti i punoći, šta se sve nalazi tamo, iza „Četiri kiše“, saznajemo od Ljubice Arsić, pisca istoimenog nedavno objavljenog romana.

Gost „Orbite“ je i jedan od najuspešnijih i najpopularnijih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca Igor Đorđević, prvak drame Narodnog pozorišta, glavni junak čuvenog Kamijevog komada „Kaligula“, čije su probe počele ovih dana na sceni nacionalnog teatra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala