Zelenski: Dobili smo važne informacije od Vašingtona o padu aviona u Iranu

© AP Photo / Charles PlatiauPredsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "normandijske četvorke" u Parizu
Predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da je od SAD dobio važne informacije u vezi sa padom aviona ukrajinske aviokompanije u Iranu.

„Zahvalni smo za dragocenu podršku SAD u istrazi uzroka katastrofe. Sastao sam se sa otpravnicom poslova SAD Kristinom Kvin, koja mi je prenela važne informacije. To može pomoći u istrazi“, rekao je Zelenski tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Američki diplomata je ukrajinskom predsedniku ponudio pomoć Vašingtona u istrazi o avionskoj nesreći.

„Razgovarao sam sa predsednikom Ukrajine Zelenskim i izrazio sam najdublje saučešće zbog stradalih u tragičnoj nesreći Ukrajinskih međunarodnih avio-linija na letu 752. Podržavamo Ukrajinu i spremni smo da ponudimo našu podršku i pomoć u predstojećoj istrazi“, napisao je Pompeo na svom profilu na Tviteru.

Pompeo i Zelenski su usaglasili datum posete američkog državnog sekretara Ukrajini, koja je planirana za kraj januara.

Nije isključeno da je iranska raketa oborila „Boing“

Zelenski je ranije saopštio da Kijev ne isključuje mogućnost da je ukrajinski „Boing“ oborila raketa, ali je istakao da ta verzija još nije potvrđena.

„U stalnom smo kontaktu sa našim predstavnicima. Ne isključuje se verzija o udaru rakete u avion, ali ta informacija trenutno nije potvrđena. S obzirom na poslednja saopštenja lidera određenih zemalja koja se pojavljuju u medijima, pozivamo sve međunarodne partnere, pre svega vlade SAD, Kanade i Velike Britanije da istražnoj komisiji dostave podatke i dokaze koji imaju veze sa katastrofom“, napisao je ukrajinski lider na svom profilu na Telegramu.

Ukrajinski avion „Boing 737“ na letu za Kijev srušio se 8. januara odmah nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu.

Svih 176 putnika i članova posade su poginuli.

Američki mediji su juče saopštili da su ukrajinski avion greškom oborili iranski protivraketni sistemi. Mediji su se pozivali na anonimne predstavnike Pentagona i obaveštajne službe SAD.

Američki predsednik Donald Tramp takođe smatra da tehnički kvar nije uzrok pada aviona „Boing 737“ u Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala