Zagađenost vazduha Srbiju će koštati 2,4 milijarde evra: Prva mera zabrana uvoza polovnih automobila

CC0 / Pixabay / Polovni automobili
Polovni automobili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema procenama Ministarstva zaštite životne sredine, Srbiju će smanjenje zagađenosti vazduha koštati 2,4 milijarde evra.

Predlozi za rešenje problema su zabrana uvoza polovnih automobila i prelazak na druge energente umesto uglja i mazuta, piše „Blic“.

„U Srbiji se godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila koji dodatno zagađuju vazduh. Želimo da do kraja ove ili 2021. godine zabranimo uvoz vozila sa evro 3 motorima, što radi i čitava Evropa. Jednostavno, mora se odlučiti da li će se voziti jeftini automobili ili će se udisati čistiji vazduh“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je naveo da će smanjenje zagađenosti vazduha Srbiju koštati 2,4 milijarde evra i da problem zagađenja vazduha, „koji najviše indukuje saobraćaj, a potom i uticaj drugih izvora koji koriste fosilna goriva, mazut i ugalj“, moraju rešavati lokalne samouprave.

Trivan je najavio da će zbog toga od ovog meseca početi provere da li su gradovi i opštine doneli planove za smanjenje aerozagađenja na svojim teritorijama.

Poslednji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine govori da među uzorcima aerozagađenja dominantan udeo od 57 odsto dolazi od toplana čija je snaga manja od 50 megavata i individualnih ložišta, odnosno kao posledica grejanja, preneo je Tanjug.

Predlog za rešenje problema je i prelazak toplana na druge energente poput gasa ili biomase, gde bi sem ekološkog postojao i ekonomski efekat, kazao je Trivan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala