Vrhovni sud Abhazije traži ponavljanje predsedničkih izbora

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Abhaziji
Protesti u Abhaziji  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni sud Abhazije poništio je odluku prvostepenog suda koji je priznao rezultate predsedničkih izbora u toj republici, održanih prošle jeseni, i odredio da se organizuju novi izbori.

„Centralna izborna komisija Abhazije treba da u zakonskom roku zakaže nove izbore“, naveo je sud.

Drugi krug izbora za predsednika Abhazije održan je 8. septembra prošle godine. Pobedio je aktuelni predsednik republike Raul Hadžimba, koji je osvojio 47,39 odsto glasova.

Njegov protivnik, predsednik opozicione partije „Amcahara“ Alhas Kvicinija, dobio je 46,19 odsto glasova. Opozicionar je podneo zahtev Vrhovnom sudu s molbom da rezultate izbora proglasi nevažećim. Sud je 20. septembra odbio njegov zahtev.

Ceremonija stupanja Hadžimbe na dužnost šefa države održana je 9. oktobra. Opozicija je tražila da se izbori ponove i insistira na tome da je bilo neophodno da Hadžimba dobije ne prostu nego apsolutnu većinu glasova.

Demonstranti su 9. januara zatražili ostavku predsednika i uleteli u administrativne prostorije šefa Abhazije. Posle vanredne sednice Saveta za bezbednost predsednik Hadžimba je izjavio da su bezbednosne strukture u pripravnosti.

Parlament Abhazije je preporučio Hadžimbeu da podnese ostavku, ali je šef Republike to odbio i predložio da počnu pregovori.

Demonstranti u Abhaziji su nezadovoljni time kako sud razmatra slučaj Kvicinije, kao i istragom o pucnjavi u Suhumu u novembru prošle godine, niskim socijalno-ekonomskim položajem i korupcijom u republici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala