Vašington post: SAD planirale ubistvo još jednog iranskog komandanta

© AP Photo / Khalid MohammedAmerička vojska u Iraku
Američka vojska u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su na dan ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija pokušale da ubiju još jednog visoko rangiranog iranskog vojnog zvaničnika u Jemenu, piše „Vašington post“ pozivajući se na izvore.

Prema informacijama tog lista, SAD su izvele još jednu operaciju, protiv Abdulaha Rezija Šahlaija, jednog od vodećih komandanata Korpusa čuvara islamske revolucije na čijem je čelu bio Sulejmani. Ta operacija je bila neuspešna.

Zvaničnici su odbili da kažu novinarima detalje operacije protiv Šahlaija.

Američke vlasti su 3. januara izvele operaciju u oblasti bagdadskog aerodroma, u kojoj su ubijeni iranski general Kasem Sulejmani i zamenik šefa iračkog šiitskog pokreta Abu Mahdi el Muhandis.

Ministarstvo inostranih poslova Iraka je taj događaj ocenilo kao narušavanje suvereniteta zemlje. Irački parlament je glasao za povlačenje američkih vojnika iz zemlje, ali je predsednik SAD Donald Tramp zapretio uvođenjem sankcija ako Bagdad nastavi da insistira na tome.

Teheran je ubistvo Sulejmanija nazvao zločinom i obećao odmazdu. Iran je napao iračke baze u kojima su razmešteni američki vojnici. Žrtava nije bilo.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala