Trampov novi predlog: Zemlje Bliskog istoka da se priključe NATO-u

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp na samitu NATO-a
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp na samitu NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izneo je predlog o prijemu bliskoistočnih zemalja u NATO, jer smatra da bi Alijansa u tom regionu trebalo da zameni SAD, kao i da je nepravedno što je na Americi sav teret borbe protiv terorizma u regionu, piše američki portal „Politiko“.

Kako se navodi, lider SAD je istupio sa predlogom da se zemlje Bliskog istoka uključe u NATO odmah nakon što je prilično nejasno apelovao na Alijansu da aktivnije učestvuje u dešavanjima u tom regionu.

„Smatram da NATO treba širiti i da obavezno treba da uključimo i Bliski istok“, rekao je američki predsednik, istakavši da NATO u tom regionu treba da zameni SAD, jer je to „međunarodni problem“.

„Mi se možemo vratiti kući i iskoristiti NATO“, naglasio je predsednik SAD, koji je taj predlog predstavio kao kompenzaciju za vodeću ulogu Vašingtona u borbi protiv DAEŠ-a.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Amerika je „zaštitnik“ Evrope od Rusije

„To je međunarodni problem. Uhvatili smo DAEŠ. Učinili smo veliku uslugu Evropi. Zbog toga sam i rekao da NATO treba da se širi. I ta organizacija treba da se uključi u potragu za DAEŠ-om“, ocenio je Tramp.

On se ponovo požalio na to da ostali članovi Alijanse ne ulažu dovoljno finansijskih sredstava u organizaciju.

„Mi ćemo pomoći, ali trenutno je sav teret na nama, i to je nepravedno“, naglasio je američki lider.

Prema pisanju lista, Tramp nije pojasnio koje zemlje Bliskog istoka želi da pozove u NATO, koji je formiran za vreme Hladnog rata, prvenstveno radi suprotstavljanja SSSR-u.

NATO ima 29 članica, a reč je o severnoameričkim, evropskim zemljama i Turskoj, koja se većim delom nalazi u Aziji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala