SAD uvele sankcije osmorici iranskih zvaničnika

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo finansija SAD u Vašingtonu
Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije protiv osmorice iranskih zvaničnika koji su odgovorni za napad na američke vojne baze u Iraku, rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

„Preduzimamo dejstva protiv osmorice iranskih visoko rangiranih činovnika koji su učestvovali u destabilizaciji situacije u regionu i bili umešani u napad balističkim raketama u utorak“, rekao je Mnučin.

Sankcije su uvedene sekretaru Visokog saveta za nacionalnu bezbednost Irana, bivšem ministru odbrane zemlje Aliju Šahmaniju, članu Saveta za svrsishodnost (savetodavni organ), vojnom komandantu i brigadnom generalu Muhamedu Reza Nagdiju.

Sankcije su izrečene i visokom zvaničniku iz kancelarije vrhovnog vođe, koji je odgovoran za bezbednost — Ali Asgara Hedžaziju, kao i zameniku savetnika za međunarodne poslove u kancelariji vrhovnog vođe — Mohsenu Komiju.

„Pored toga, SAD su uvele sankcije protiv 17 vodećih proizvođača čelika i rudarskih kompanija u Iranu“, dodao je Mnučin.

„Ministarstvo finansija je uvelo sankcije protiv 17 iranskih proizvođača metala, rudarskih kompanija i brodova koji učestvuju u kupovini“, izjavio je on.

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Korpus Čuvara islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“.

U noći 3. januara SAD su izvele operaciju na području bagdadskog aerodroma, u kojoj su poginuli iranski general Kasem Sulejmani i zamenik lidera iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis. Vašington ih smatra umešanim u organizaciju napada na ambasadu SAD u Bagdadu.

Teheran je lansirao rakete zemlja-zemlja na američke baze u zapadnom Iraku i Erbilu. Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da je napad na američke baze u Iraku „šamar Sjedinjenim Američkim Državama“, naglašavajući da strane trupe moraju da napuste region.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala