Moskva negira da se ruski brod „agresivno“ približio američkom razaraču /video/

© Ministarstvo odbrane RusijeRuski vojni brod
Ruski vojni brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenje američke vojne mornarice o navodnom „opasnom" zbližavanju ruskog broda američkom razaraču u Arapskom moru nije tačno, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Saopštenje predstavnika Pete flote Vojno-mornaričkih snaga SAD o navodnom ’opasnom‘ približavanju ruskog broda razaraču ’Faragut‘ u Arapskom moru — nije tačno“, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da je upravo američki razarač na najgrublji mogući način narušio pravila upozoravanja na mogućnost sudara brodova.

„Upravo je razarač Vojne mornarice SAD, koji se nalazio sa leve strane ruskog vojnog broda koji je plovio ispred njega 9. januara 2020. godine, na najgrublji način narušio međunarodna pravila o upozoravanju na mogućnost sudara brodova na moru i izveo manevar kako bi presekao njegov kurs“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da su neprofesionalna dejstva posade američkog razarača „svesno narušavanje međunarodnih normi bezbednosti plovidbe“ i da su to zabeležile video-kamere sa palube američkog razarača.

„Posada ruskog vojnog broda je delovala profesionalno, preduzevši manevar koji je omogućio da se spreči sudar sa brodom koji je narušio pravila“, dodaje se u saopštenju.

Američka Peta flota: Ruski vojni brod sustigao američki razarač

Ranije je pres-služba Pete flote Vojne mornarice SAD saopštila da se ruski vojni brod približio američkom razaraču „Faragut“ u severnom delu Arapskog mora. U saopštenju je navedeno da se incident dogodio 9. januara, kada je razarač izvodio planirane operacije.

​Američka vojska je saopštila da se ruski brod „agresivno“ približio američkom razaraču.

Na kadrovima koji su objavljeni na zvaničnom nalogu Pete flote SAD na Tviteru vidi se da ruski brod sustiže američki razarač.

Predstavnici američke vojne mornarice su saopštili da je posada poslala pet kratkih zvučnih upozorenja, nakon čega se ruski brod udaljio. Američka strana, međutim, tvrdi da ruski brod nije odmah promenio kurs.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala